A kérdőíveket október 1. és 16. között lehet önállóan, az interneten kitölteni a postán megkapott, 12 jegyű belépési kód megadásával, a belepes.nepszamlalas2022.hu oldalon keresztül. Az internetes kitöltés a legegyszerűbb, leggyorsabb és legkényelmesebb módja a válaszadásnak. A kérdőívet interneten kitöltők nyereményjátékban vehetnek részt, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) naponta öt darab, egyenként 100 ezer forint értékű vásárlási utalványt sorsol ki közöttük.

Beiratkozási és díjfizetési kötelezettség nélkül, ingyenesen ki lehet tölteni az interneten a népszámlálási kérdőívet a magyarországi könyvtárakban is. A Központi Statisztikai Hivatal és a hazai könyvtárak szakmai képviseletei között létrejött megállapodások eredményeként azok is eleget tehetnek adatszolgáltatási kötelezettségüknek online, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, az Országos Széchényi Könyvtár, a győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi tér, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár, valamint a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár vállalták, hogy tagi hálózatukon keresztül felhívják a lakosság figyelmét a népszámlálás fontosságára és az internetes kérdőívkitöltés lehetőségére, valamint lehetővé teszik, hogy az intézmények számítógépeit használva azok is online válaszolhassanak a kérdésekre, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel. A kérdőív online kitöltése a legegyszerűbb és leggyorsabb módja az adatszolgáltatásnak. "A KSH szeretné biztosítani, hogy ez a lehetőség mindenki számára elérhető legyen, ezért van kiemelt jelentősége a most aláírt megállapodásoknak" – mondta Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese.

A cenzus eredményei hosszú távon alapot nyújtanak az országos, regionális és helyi társadalmi, illetve gazdasági fejlesztésekhez. A népszámláláson kötelező részt venni. A kérdőívet az interneten is ki lehet tölteni, erre október 16-ig van lehetőség. Aki nem él az online válaszadás lehetőségével, azt számlálóbiztos keresi fel. A népszámlálás menetéről és további érdekességekről Rövid Irént, a Központi Statisztikai Hivatal szóvivőjét Nagy Károly kérdezte.

A legfontosabb tudnivalókat a Központi Statisztikai Hivatal egy kisfilmben is összefoglalta.