Bár az év első felében még optimista volt a jegybank a koronavírus-járvány miatti gazdasági kilábalást illetően, legfrissebb inflációs jelentésében már nincs nyoma ennek. A Magyar Nemzeti Bank szerint a tavaszi leállás után a mélypontokról valóban elindult felfelé a világgazdaság nyáron, de ez július végére gyakorlatilag megtorpant. A V-alakú gazdasági visszapattanásra most már nemcsak a külföldi turizmus leállása miatt nem számít senki, hanem azért sem, mert a cégek csak óvatosan kezdenek új beruházásokba. Itthon például akár 15 százalékkal is visszaeshetnek a beruházások, annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank és a kormány is számos, igen kedvező hitelprogramot indított el.

A jegybank elemzőstábja szerint a magyar gazdaságot nemcsak az autópiac visszaesése sújtja, hanem a globális turizmus visszaesése is, amely a GDP súlyában, 6-7 százalékkal szerepelt korábban. A járványhelyzet miatti többszöri határzár miatt viszont alig térhettek vissza a külföldi turisták.  Balatoni András szerint ebben nem is várható gyors visszarendeződés, mert a turizmus hosszú memóriával rendelkező iparág, és csak lassan térhet vissza a bizalom a külföldi utakkal kapcsolatban.

A jegybank szerint a magyar infláció nyári megugrása új jelenség, mert ebben az időszakban a cégek nem árazták át az elmúlt években termékeiket, szolgáltatásaikat. Balatoni András elemzési igazgató úgy látja, hogy a hazai, népszerű nyaralóhelyek, így a Balaton és más tavak környéke azért drágulhatott meg, mert a belföldi üdülés helyettesíthetősége igencsak korlátozott volt. Mert az emberek nem mehettek el külföldre, vagy legalábbis nem volt ajánlott.

A járvány második hulláma miatt elnyújtott lesz a gazdaság kilábalása. Emiatt a 110-160 ezerrel is nőhet a munkanélküliek száma 2021 elejére. A pesszimista jegybanki forgatókönyv szerint akár 6 százalék fölé is emelkedhet a munkanélküliségi ráta, de mindenképpen eléri majd az 5 százalékot. A foglalkoztatás 2022 második felére érheti el újra a 2019-es szintet. Alacsonyabb foglalkoztatás mellett tovább emelkedhetnek a bruttó bérek, de csak 6-7 százalékkal a következő időszakban.

Bár a Nemzeti Bank inflációs sajtótájékoztatóján a forint árfolyamát – a szokásoknak megfelelően – nem kívánta kommentálni a jegybank, napközben azért lépett. Az MNB az oldalán jelezte azt, hogy az egyhetes betéti tenderén 15 bázisponttal megemeli a kamatot. Ez lényegében az irányadó ráta emelését jelenti, aminek hírére a forint azonnal jelentősen erősödni kezdett, de ez a hatás csak rövid ideig tartott.