A politikában, ami nem kötelező az nincs is

A megállapodás szerint az Európai Unión belül fognak zárt menekültközpontokat létrehozni. Ezeknek az lesz a feladata, hogy a tengeren vagy szárazföldön érkező illegális bevándorlók és menekültek kérelmeit feldolgozza. A táborok felállítása önkéntes alapon történne, tagállami felajánlások útján.

Félmegoldásnak tartja ezt a megállapodást a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének munkatársa. Naszádos Zsófia a Trend FM-nek azt mondta, hogy az egyezség azt mutatja, az unió országai rájöttek, csakis összefogással lehet kezelni a menekültkérdést. A szakértő viszont úgy gondolja, hogy az önkéntesség nem célravezető. Szerinte a tagállamok könnyen kibújhatnak a probléma kezelésének felelőssége alól. Hozzátette, hogy a tapasztalat azt mutatja, hogy a politikában azokat a megállapodásokat szokták betartani, amiket konkrét jogszabályok határolnak körül. Egyelőre ez a szigorú szabályozás nem mondható el a mostani megállapodásról, de Naszádos Zsófia szerint a kezdeményezés annak ellenére jó, hogy még gyerekcipőben jár. A menekültek kvótarendszer szerinti elosztásának bukása után, számítani lehetett egy ehhez hasonló lépésre.

A menekülteket a schengeni határokon kívül kell tartani

A szakértő szerint ez a megállapodás lehet az előjele annak, hogy az unió külső határait lezárják a menekültek előtt. Úgy látja, hogy a tagállamok rájöttek arra, hogy a menekültügyi eljárásokat nem lehet az Európai Unió határain belül kezelni. Naszádos Zsófia ezt azzal indokolta, hogy a menekültügyi szabályozások nem elég kidolgozottak, így ha egy menekült belépett az Európai Unió területére, onnantól kezdve ellenőrizetlenül járhatott-kelhetett kénye-kedve szerint. Ez pedig ellehetetlenítette a valódi menekültügyi eljárásokat.

Az unió egyedül kevés a feladathoz

Az Európai Unió a migrációhoz hasonló globális kríziseket nem tudja egyedül megoldani. Naszádos Zsófia szerint fontos lenne, hogy a probléma forrásánál igyekezzenek az államok megoldást találni. Az Unió igyekszik a határain kívül megoldani a menekültkérdés egy részét, azzal hogy jelentős pénzügyi segítséget nyújt Törökország mellett több észak-afrikai országnak, hogy hozzájáruljon ezeknek a területeknek a stabilizálásához.

Naszádos Zsófiával az MTA Világgazdasági Intézetének munkatársával Péller András beszélgetett. Itt hallgathatják meg a teljes interjút.