A könyvelőket és a könyveltetőket, tehát az ügyfeleket is megkérdezték. A szakértő elmondta, hogy a járvány hatása a könyvelői szektorban is nyomott hagyott, egyrészt az ügyfelek munkáját nehezítette meg, de ez a könyvelők számára új feladatokat adott. Az ügyfelek bértámogatása is ilyen feladat. A könyvelő irodák azonban nem fogadhatnak ügyfelet, ami megnehezíti az ügyvitelt – mondta Zatik László.

A KFt. és a KATA a leggyakoribb

A legnépszerűbb kezdőknél továbbra is a KATA, azonban a katások közül sokan azt hiszik, hogy nekik nem kell könyvelő. Tévesen. A társasági formák közül a Kft. a leggyakoribb, mivel a Bt.-vel ellentétben itt a társaságé a felelősség, nem a személyé – mondta Zatik László. Ott sem könyvvezetésben, sem adózásban – kivéve a katát, mivel a Bt. azt is választhat – nincs különbség, viszont a felelősségben igen. Nem mindegy, hogy a Bt.-ben valaki felel a saját vagyonával, vagy a Kft. felel a saját vagyonával.

A digitalizációt ott nehezebb befutni, ahol eddig nem volt elvárás

A könyvelői korfa nem áll jól, egyre kevesebb a fiatal a szakmában – emelte ki az Egztatik ügyvezetője. A munka pedig egyre több, és ahogy minden drágul, úgy emeltek árat a könyvelő irodák is. A felmérés alapján a könyvelők 24 százaléka az életkorát, 7 százaléka pedig a megnövekedett, új típusú feladatokat jelölte meg okként, amiért nem akarja tovább folytatni a munkát. A demográfia mellett a könyvelői szakma elismertségének, anyagi megbecsülésének folyamatos csökkenése, a NAV irányába történő egyirányú adminisztrációs elvárások folyamatos növekedése is hozzájárulnak az elégedetlenséghez, illetve általánossá vált az a vélekedés is, amely szerint a jövőben már nem lesz szükség könyvelőkre.

 

Zatik László szerint nem populáris munka a könyvelés, de igény egyre inkább van rá. A szakemberek azonban nem ismerik feltétlenül az online megoldásokat, ők még egy olyan világban tanulták a szakmát, ahol ez nem volt elvárás. Az ügyvezető hozzátette, nem volt olyan ügyfelük az elmúlt évben, akinek ne kellett volna az online ügyintézésben segíteniük: „A digitalizáció erősödése megnehezíti az öreg motorosok munkáját” - mondta Zatik László.

A könyvelő is tanácsadó

A szakma is átalakulóban van. A szakértő kiemelte, hogy a hivatali ügyintézést általában azzal gyorsítják, hogy hozzájuk küldik el az ügyfeleket. Azonban túl sok a megoldandó dolog. Már rég nem csak a bevallásokat csinálják, egyre nagyobb szükség van a tanácsadásra. Például sokan nem tudják, de a vállalkozói papírok elintézése előtt már érdemes könyvelővel konzultálni. Márcsak azért is, mivel gyakran nem az a megfelelő adózási forma, amit az ügyfél kiválaszt.

„Lassan belerokkanunk az adminisztráció csökkentésébe”

-mondta a felmérés egyik válaszadója. Zatik László arra hívta fel a figyelmet, hogy gyakran az adminisztráció csökkentés a könyvelőknek többletmunkát generál. Így előfordul, hogy olyan adókat is adminisztrálniuk kell, ahol a munkadíj nagyobb, mint az adózott összeg.

További részleteket a teljes beszélgetésben hallhat a teljes beszélgetésben: