A Trend FM annak járt utána, hogy a bruttó 220-230 ezer forintos fizetés mellett mi tartja még vissza a pályakezdőket attól, hogy tanárnak álljanak az állami intézményekben. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a bruttó 400 ezer forintos fizetéshez milyen tanári karriert kell befutni, és ehhez milyen adminisztrációs teendőket kell elvégezni. Gosztonyi Gáborral, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnökével Nagy Károly beszélgetett.

A KSH adatai szerint az egy pedagógusra jutó tanulók száma országosan 9,7 fő. A Portfolio szemlézése szerint ez a szám alacsonynak tűnhet, de Magyarországon számos olyan feladat – mint például a napköziztetés, ebédeltetés, felzárkóztatás – is a pedagógusok munkakörébe tartozik, amelyek más országokban nem a főállású tanárok feladata – mondta Gosztonyi Gábor a Népszavának. Ezzel együtt a kötelező óraszámok is növekedtek, míg a bérek – amit 2015-ben elszakítottak a minimálbértől – folyamatosan értéktelenednek.

Noha a kormány évek óta a szakképzést próbálja erősíteni a gimnáziumi oktatással szemben, az előző tanévhez képest a gimnáziumokban nőtt, a többi középfokú iskolában pedig csökkent a tanulók létszáma. A gimnáziumokban az idei tanévben 191,5 ezren, technikumokban, szakgimnáziumokban 143,2 ezren (hatezerrel kevesebben), szakképző iskolákban 56,6 ezren, szakiskolában és készségfejlesztő iskolában pedig – az előző évekhez hasonlóan – mintegy hétezren tanulnak.