Miközben már a Nemzetközi Valutaalap 3 százalékos, világszintű gazdasági visszaeséssel számol, és a magyar kormány is már 3 százalékos idei gazdasági csökkenést vár, addig a Magyar Nemzeti Bank továbbra is 2-3 százalékos idei GDP-növekedést jelez előre márciusi inflációs előrejelzésében. A májusi, úgynevezett jegybanki pénzügyi stabilitási jelentése már két stresszpálya hatásait becsülte meg. Az első szerint a GDP idei 3,8 százalékos visszaesését 2021-ben 0,1 százalékos csökkenés követheti. A második, súlyosabb forgatókönyv idén 7,1 százalékos, míg jövőre 2,9 százalékos GDP-csökkenést vázol. A bankok kétharmada szenvedhet el veszteséget a rosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén, és akár a teljes bankrendszer is veszteségessé válhat 2021-ben – jelezte Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője. A koronavírus által gerjesztett gazdasági válság leginkább a turizmust és a vendéglátást viselte meg eddig.

Egyelőre fizet a cégek egy része

Bár a cégek 30-50 százaléka továbbra is fizeti a hiteleit, annak ellenére, hogy ez alól december 31-ig felmentést kaphatnának, a jegybank főosztályvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy nemcsak a bedőlő hitelek okozhatnak vállalati csődöket. A magyar bankrendszer megfelelő tőke- és likviditási tartalékokkal néz szembe a koronavírus-járvány miatt várható kihívásokkal. A magyar bankrendszerben 2016 és 2019 között mintegy 2100 milliárd forint profit képződött, ennek 70 százalékát a tulajdonosok visszaforgatták a tőkébe. A szektor saját tőkéje másfélszeresére nőtt 2015-óta. Az első negyedévben még kétszámjegyű mértékben bővült a lakossági és a vállalati hitelek mértéke is. A jegybank ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a vírushelyzet miatt első korlátozások csak a negyedév végén indultak el. A jegybank várakozásai szerint idén 6 és 10 százalék közötti mértékben bővülhet a hitelezés a vállalatoknál, és 5-8 százalék közötti mértékben bővülhet a háztartási hitelállomány. Az újabb kölcsönöket a jegybank és az állam programjai is segítik. A rendkívüli helyzet miatt viszont a kereskedelmi bankok már érezhetően változtattak az eddigi hitelezési politikájukon.


Anonim veszélyeztetettek

Egy rossz gazdasági forgatókönyv esetén a bankok kétharmada veszteséget szenvedhet el, és a bankszektor is veszteségessé válhat. Nagy gazdasági zuhanás esetén a bankok 10 százaléka küzdhet tőkehiánnyal, azt azonban nem árulták el a Portfolio kérdésére, hogy mely pénzintézetek lehetnek bajban, de mérlegfőösszeg szerinti részesedésük 10 százalék alatti. A jegybank közölte azt is, hogy már májusban 20 milliárd Ft hitelszerződést kötöttek a bankok az NHP Hajrá keretében. Idén 900 milliárd Ft-nyi hitelkihelyezést várnak a jegybanki forrás segítségével. Nagy Károly összeállítása.