Rumpf  Nikoletta elmondta, hogy az iskolai szezonban havonta négyezer diák dolgozik a szövetkezetükön keresztül, nyáron legalább ennek a duplája a jellemző. Ebben az időszakban a cégek is nagy erőkkel keresik a fiatalokat, hiszen a nyári szabadságolások miatt nagyobb szükségük van a munkaerőre. Nem beszélve arról, hogy a munkaerőhiány miatt is sokan rákényszerülnek a minél több diák alkalmazására, valamint a cégek számára a legköltséghatékonyabb foglalkoztatási forma a diákmunka, hiszen nem kell utánuk munkáltatói járulékot fizetniük.

Nyáron a fesztiválos munkák a legnépszerűbbek, majd a különböző gyorsétterem láncokban való munkavégzés következik. Itt egy nagyobb bérfejlesztés történt, hiszen nem volt túl jó hírneve ezeknek a helyeknek korábban- mondja Rump Nikoletta. Harmadik helyen pedig a szakmai tapasztalatot igénylő, jellemzően irodai munkák következnek.

Ha a béreket nézzük, három kategória különül el egymástól: az első jellemzően fizikai munkákat ölel fel, ahová nem szükséges semmilyen szakmai előképzettség. Bolti kisegítői munkák, raktáros, építési feladatok tartoznak ide, az órabér pedig átlagosan bruttó 1000 forint, hétvégén ehhez pótlékok is társulnak. A második kalapban a bizonyos kompetenciákat igénylő munkakörök találhatók (call-center, hostess munka), itt bruttó 1000-1200 forintos fizetés a jellemző, amik gyakran teljesítményarányos jutalékkal egészülnek ki. A harmadik kategóriában pedig a szaktudást, vagy idegen nyelv ismeretét igénylő munkák állnak (marketing, hr-asszisztens, mérnöki, informatikus munka), itt bruttó 1200 forintról indul a bérezés, de nem ritka az 1500-2000 forintos órabér sem.

Országosan nyáron mintegy 300 ezer diák vállal munkát egy év alatt- ezt már a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének főtitkára mondja. Majzik Nándor hozzátette, hogy közülük csaknem 60 ezren a nyári hónapokban dolgoznak, országszerte 180 ezer iskolaszövetkezeten keresztül.

A Rump Nikolettával készült beszélgetésünket itt hallgathatják meg. A riporter Imre Lőrinc.