Augusztus elsejétől megszűnik az élelmiszer-árstop Magyarországon. Gulyás Gergely hozzátette: augusztusban jelentős csökkenés következhet be az inflációban, ezért az élelmiszer-árstop rendszerét már csak egy hónappal hosszabbítják meg, júliusra vonatkozóan. A kötelező akciók mértékét viszont a jelenlegi 10-ről 15 százalékra emelik.

Gulyás Gergely közölte azt is: a Családi Otthonteremtési Kedvezmény falvakban érvényes szabályait megtartják, és 2024. január 1-jétől 50 százalékkal, illetve egyes esetekben ennél is nagyobb mértékben megemelik a keretösszegeket. Ugyanakkor a városokban a jövő januártól nem lehet majd igénybe venni a CSOK-ot. A kormány a családügyekért felelős Kulturális és Innovációs Minisztériumot bízta meg azzal, hogy dolgozzon ki új támogatási rendszert az 5000 főnél nagyobb településekre.

Hozzátette: a falusi csokot továbbra is igénybe lehet venni új lakás, ház vásárlására vagy építésére, illetve meglévő lakások felújítására, bővítésére, valamint megmarad az áfakedvezmény lehetősége is 5 millió forint erejéig. Új családi ház építése, vásárlása esetén 1 gyermek után az eddigi 600 ezer forintos támogatás 1 millió forintra, 2 gyermek esetén 2,6 millióról 4 millióra, 3 gyermek esetén pedig 10 millióról 15 millió forintra nő. Meglévő lakás korszerűsítésénél pedig a támogatási összeg egy gyermek esetén 300 ezerről 500 ezer forintra, két gyermeknél 1,3 millióról 2 millióra, három gyermeknél pedig 5 millióról 7,5 millió forintra emelkedik.

A kormány változtatott a babaváró hitel szabályain is: a hitel maximális összegét 10-ről 11 millió forintra növelik. 2024 január elsejétől csak azok a házaspárok vehetik fel a babavárót, ahol a nő 30 év alatt van. 2025 január elsejéig még jogosultak a 40 év alatti nők is, de ehhez igazolni kell a várandósságot – tette hozzá Gulyás Gergely.