A miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy ez egy védelmi költségvetés lesz, így jövőre a honvédelmi kiadások – Magyarország NATO vállalásainak megfelelően – elérik majd a bruttó hazai termék 2 százalékát.

Gulyás Gergely hozzátette, hogy a megnövekedett energiaköltségek továbbra is jelentős terhet rónak a magyar vállalkozásokra, ezek mérséklésére a kormány Gazdaságvédelmi Akciótervet fogadott el.

Július 1-jétől 200 euró/megawattórában maximálják az áramárakat három szektorban – a feldolgozóipar, a szálláshely és a raktározás-szállítás területén. Az intézkedés oka, hogy a vállalatok 81 százaléka tavaly rögzített áras szerződést kötött. A cégek egyharmada 320 euró/megawattóra áron szerződött, az átlagár pedig 250 euró/megawattóra. A költségvetésnek 40 milliárd forintba kerül a fixáras szerződésekből való kiszabadítás.

A kedvezményezett mintegy 5000 cégtől a kormány azt várja, hogy növeljék a gyártási kapacitásaikat és ne emeljék az áraikat. Ennek betartását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara ellenőrzi majd. Gulyás Gergely hozzátette: az áram esetében az árleszállítást szükségesnek látják, a földgáz esetében viszont nem. Molnár Gábor összeállítása.