A cégek a digitális lenyomatok elemzésével optimalizálják az üzleti folyamataikat, és fejleszthetik az üzletmenetet. Az MKB Consulting és a Kulcs-Soft Nyrt. ezen a területen lépett partneri együttműködésre. Céljuk, hogy a kis- és középvállalkozások részére is elérhetővé tegyék a hatékonyságnövelés legkorszerűbb eszközét a folyamatmenedzsment területen.

A két vállalat közös megoldása négy fő folyamatra fókuszál. A megrendelési folyamatra, amely az ajánlatadástól a számla kifizetéséig terjed. A beszerzési folyamatra, ahol az igénytől az áru kifizetéséig a teljes folyamat átvilágításra kerül. Fontos továbbá a vevői tartozások elemzése és a szállítói követelések kezelése is.

Könnyebben lehet a tömeges adatok mögé látni

Az adatalapú döntéshozatal során a cégvezetés nem pusztán a mutatószámokra kíváncsi, hanem azonnal szeretné látni az eltérések mögötti okokat is. Sőt, a folyamatbányászat a kkv-szektort érintő tipikus problémákban is segíthet.

Például ahol a nagy számlaforgalom miatt nehezen áttekinthetőek az eltérések, és sok a külső vagy belső reklamáció. De azoknál a cégeknél is támogatja a működést, ahol vizsgálni kellene – akár anomáliák miatt is – a vevői/szállítói viselkedéseket, de nincs erőforrásuk rá, vagy a dinamikájuk miatt nehéz objektívan látniuk. A digitális megoldás akkor is jól jöhet, ha a vállalati cashflow-t kellene növelni külső finanszírozás bevonása nélkül, a tartozások és követelések áttekintésével.

A kkv-k számára készült dobozos fejlesztés segítségével azonnali digitális útvonal grafikon nyerhető ki a folyamatok tényleges lefutásáról. A folyamatbányászat a kulcs-teljesíténymutatók (KPI) terén is támogathatja a kontrolling munkáját, a terv/tény-összehasonlításokat, valamint alkalmas az adatalapú veszteségfeltárásra és a kiküszöbölést szolgáló akciójavaslatok összeállítására is.