„A Tehetségprogramot először is azért indítottuk, mert a csapból is az folyik, hogy informatikushiány van, éppen ezért nagyon sokan ráálltak az informatikusok fejlesztésére. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan hatalmas igény mutatkozik azokra a szakemberekre is, akik megmondják az IT-soknak, hogy működjenek, milyen üzleti folyamatokat támogassanak a fejlesztendő applikációk, rendszerek, valamint azokra, akik ezeket a projekteket le tudják menedzselni. Ezekre a szerepkörökre keresünk elsősorban olyan kollégákat, akik lelkesek, és úgy érzik, hogy van jövőjük ezen a pályán – akár pályakezdők, akár néhány év szakmai tapasztalattal rendelkeznek" – mondta Béres Dóra, a Tehetségprogram vezetője.

„A kiválasztási folyamat azzal kezdődik, hogy a jelölt feltölti az önéletrajzát és kitölti a weboldalunkon található adatlapot. Ha az előszűrés során a feltüntetett tapasztalatok passzolnak azokhoz a feltételekhez, amiket mi keresünk, akkor a jelentkezéstől függően egy projektmenedzser vagy egy üzleti elemző próbafeladatot küldünk a jelöltnek. Ha jól sikerült a tesztfeladat, akkor ezt követően egy interjú keretében felderítjük, hogy milyen tapasztalatai vannak, milyen iránya szeretne elhelyezkedni. Továbbá megpróbáljuk 'belőni', hogy milyen volumenű és milyen intenzitású tréningtervet kell a számára kialakítanunk, mielőtt kihelyezzük őt a partnereinkhez" – foglalta össze Fodor Andrea, a Projektcoach Consulting Kft. alapító-ügyvezetője.

Az interjúztatási folyamat során a szakemberek akár a pályaorientációban is segítenek. Van, aki bár projektvezetőnek jelentkezik, de tudása, orientáltsága, személyisége alapján érdemes őt a Business Analyst pálya felé terelni, vagy fordítva, arra is van példa, amikor az elemzői munka iránt érdeklődő kifejezetten jó projektmenedzseri képességekkel bír.

Béres Dóra elmondta, hogy az utóbbi időben jelentősen megnőtt az érdeklődés a képzéseik iránt. Ugyanakkor a céges döntéshozóknak azt is szem előtt kell tartaniuk, hogy a kollégák tréningre küldése csak a fejlődési lehetőség 50 százalékát jelenti. Az eredményes továbblépéshez a másik 50%-ot a vállalatoknak kellene a működés, a folyamatok és a módszertanok fejlesztésében hozzátenniük.

A nagy fluktuáció a munkáltatókat is lépéskényszerbe hozza

Fodor Andrea kiemelte, hogy a Tehetségprogram kulcsa a munkaerőpiacon tapasztaltható nagyon nagy mozgás. Egy szakmai konferencián elhangzott, hogy jelenleg ezen a területen a versenyszférában 100 ezer betöltendő állás van.

„Sokkal több munkaerőt keresnek az adott pozíciókra, ezért megnőtt a mozgástere a jelölteknek. Ez azt is jelenti, hogy könnyebben váltanak az emberek, és mennek egyik munkahelyről a másikra. Ilyen szempontból kihívás a társaságok számára, hogy megtartsák a jó szakembereket. A Tehetségprogramunk éppen arra van kihegyezve, hogy az egyéves időszak alatt olyan jelölteket képezzünk, akik a későbbiekben jól integrálhatóak lesznek a vállalatba, és ott akár egy sikeres karriert tudnak felépíteni" – tette hozzá.

További részletekért hallgassa meg Nyul Zsuzsa interjúját!