• Több régiós országban is kamatdöntő ülést tartottak a héten, ami a hazai fizetőeszköz árfolyamára is hatással lehet. Lengyelországban nem változtattak a kamatokon, a Cseh Nemzeti Bank azonban váratlanul megemelte a kamatokat 2-ről 2,25%-ra. A döntést követően a cseh korona komoly erősödésének indult. Pénteken a román jegybank csökkentette a bankok kötelező tartalékrátáját, de az irányadó rátához nem nyúlt hozzá.
  • Romlik a hazai külkereskedelmi mérleg egyenlege. Az előzetes decemberi külkereskedelmi adatok alapján az export értéke 0,8%-kal csökkent, míg az import 2,6%-kal nőtt. A két adat együttes hatásának eredményeképpen a mérleg többlete 134 millió euróra csökkent, ami gyenge adatnak számít az utóbbi időszakban.
  • Az Egyesült Királyság február elsejével hivatalosan is megszűnt az Európai Unió tagja lenni. A hírnek vegyes a fogadtatása, a piac azonban már beárazta a döntést, így jelentősebb turbulenciát nem okozott.

Újabb negatív rekordok a forint piacán

Hétfőn gyenge szinten indított a forint az euróval szemben, azonban szerda délutánig úgy tűnt, hogy egy pici erőre tud kapni. Szerdán 336 alá is vissza tudott korrigálni az árfolyam, azonban innen a gyenge adatok és a forint ellen felvett pozíciók miatt újból gyengülésének indult. Péntek reggelre csúcsközeli szintekig emelkedtek a jegyzések, majd jelentősen át is lépték a korábbi rekordárfolyamot. 339,20 körül van az új csúcs, amit már nagyon kevés választ el a 340-es lélektani határtól.

Mivel a dollár erősödni tudott több devizával szemben is a héten, (euróval szemben 1,0950-ig) így az USD/HUF árfolyam is meg tudta dönteni korábbi rekordját. Itt fokozatosan emelkedtek a jegyzések, és szintén pénteken érték el a maximumot, 309,65-nél.

Rossz kiskereskedelmi és ipari adatok érkeztek

A lakossági fogyasztás, és az ipari termelés is csökkenő tendenciát mutatott decemberben. A kiskereskedelmi forgalom a novemberi 7,3%-ról 6,1%-ra csökkent, ami a várakozásokat is alulmúlta. Az ipari termelésben is jelentős esés mutatkozik, az előző hónaphoz képest 3,8%-kal, az előző évhez képest pedig 3,7%-kal csökkent a volumen. Az esés oka a járműipar gyengélkedésében keresendő leginkább. A német ipari mutatók is gyenge teljesítményt mutatnak.

Az Akcenta teljes elemzését itt olvashatják el.