A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 54,6. Ez alapján a válaszadók nagyobb hányada márciushoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számolt be. 2013 áprilisától kezdve augusztusig az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban kilenc hónapja tart már a bővülés. Az áprilisi adat 0,9 százalékponttal magasabb a márciusinál - közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A BMI főbb komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi már hatodik hónapja. A mostani érték átlag felettinek számít.


Az új rendelések indexe némileg emelkedett, és a mostani így az ötödik legmagasabb áprilisi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya ezáltal magasabb lett, és jóval meghaladja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.

Az áprilisi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem némileg lassult. 

A vásárolt készletek csökkenni kezdtek, három hónapos növekedés után először, de az ütem viszonylag gyenge. Az idei áprilisi érték az elmúlt tizennyolc év értékei alapján némileg átlag alatti, és a hetedik legkisebb áprilisi. 

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Ez 2013-ban megismétlődött: május-július között folyamatosan csökkenést mértek, majd decemberben is 50 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban folyamatosan bővülést mérnek. 

További eredmények

A beszerzési mennyiség indexe csökkent márciusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további emelkedését jelzi. A mostani érték némileg alulmúlja az elmúlt három év átlagát, és a kilencedik legalacsonyabb márciusi adat. A beszerzett mennyiség negyedszer növekedett az idei év folyamán. 
A beszerzési árak esetében az árak enyhe növekedési üteme némileg felgyorsult. Ezzel a beszerzési árak az elmúlt ötven hónapban csak egy alkalommal csökkentek. A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett. 

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, a másik külpiaci mutató, az exportindex esetében eltérő folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ugyan csökkent az előző hónaphoz képest, de továbbra is 50 pont felett maradt. 

Ebben a hónapban műanyag alapanyagok, liszt, festék, élesztő, polivinil acetát, élőállat és sertés bőrös eleje kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést. Hiányt nyárfa, barna ragasztószalag, húzott köracél, fához kapcsolódó anyagok és HDPE granulátum esetében jeleztek. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be a válaszadók fémek és teflonrudak esetében.