A megmérettetésre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amelyek már korábban bizonyítottak a cukrászdákban, és megfeleltek az idei versenykiírásnak.

2023 újdonsága volt, hogy a következő – nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított – alapanyagkosárból is legalább egyet fel kellett használni: újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, gyógynövények (például kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű).

A már hagyománynak számító versenyre 35 torta nevezése érkezett. A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Első körben az anonim nevezett süteményekből választották ki a hat döntős tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.

Az idei döntősök:

  • Betyáros Málna – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
  • Cserszegi Fűszeres-Mandulás Torta – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
  • Mandula Kajszi – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
  • Merengő – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
  • Spicces Füge Respektus – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
  • Tihanyi Echo – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest

Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökét Berla Attila kérdezte a részletekről.