A megmérettetésre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amelyek már korábban bizonyítottak a cukrászdákban, és megfeleltek az idei versenykiírásnak.
2023 újdonsága volt, hogy a következő – nemzeti értékekből és Hungarikumokból összeállított – alapanyagkosárból is legalább egyet fel kellett használni: újfehértói fürtös meggy, kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, tokaji aszú, magyar akácméz, gyógynövények (például kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű).
A már hagyománynak számító versenyre 35 torta nevezése érkezett. A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Első körben az anonim nevezett süteményekből választották ki a hat döntős tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.
Az idei döntősök:
- Betyáros Málna – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső
- Cserszegi Fűszeres-Mandulás Torta – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely
- Mandula Kajszi – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
- Merengő – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada
- Spicces Füge Respektus – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós
- Tihanyi Echo – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest
Erdélyi Balázst, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnökét Berla Attila kérdezte a részletekről.
- Reggeli Monitor - Erdélyi Balázs