A kifejezetten balkezeseknek szánt használati tárgyak, hangszerek, ma már teljes iparágakat tartanak el, és a balkezesek részére gyártott eszközök között hazai innováció is van – tette hozzá Gyulasi Georgina. Németh László interjúja.

Találmányok a hétköznapok kihívásaira

Egészen sokáig, a jobbkezesek előnyben részesültek balkezes társaikkal szemben, hiszen a leggyakoribb mindennapi használati tárgyak túlnyomó többségét jobbkezes használatra szabtak. Egy „jobbkezes" világban a legtermészetesebb és legzsigeribb elfoglaltságok, valamint tevékenységek is komoly nehézségeket okozhatnak a balkezeseknek, lévén hogy „fordítottan" látják a világot.

1976-ban, erre a hátrányos megkülönböztetésre akarták felhívni a figyelmet azok a kezdeményezők, akik megtartották a balkezesek első világnapját. Azóta minden év augusztus 13-a a balkezesek napja, ebből az alkalomból a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala összegyűjtött néhány formabontó és mégis hétköznapi balkezes találmányt.

Ilyen például a billentyűzeten való gépelés: a jobbkezesek esetében is fontos, hogy ergonómiailag minél előnyösebben alakítsák ki munkaállomásukat, azonban a balkezeseknél a számítógép-használatot sok minden nehezíti. Kaucsics Sándor 2006-ban nyújtotta be balkezes számítógép-billentyűzet szabadalmi bejelentését a hivatalba, ami a 100 százalékos billentyűzet gombkiosztását fordította meg. A numerikus billentyűzet, a nyilak, a page, valamint az olyan parancsgombok, mint például a beillesztés és a törlés a baloldalra kerültek.

2012-ben a TIME magazin újságírója, Harry McCracken arról írt, hogy balkezesként a techeszközök zömét kényelmetlen és megterhelő használni, mivel azokat jobbkezes használatra találták ki, beleértve az egeret is. A Logitech 2006-ban dobta piacra az első balkezes egerét, az MX610-et, azóta több gyártó is tervezett ergonomikus, balkezes egeret.

Nemcsak a szellemi, hanem a fizikai és vagy kreatív munkában is több ízben kihívások elé állnak a balkezesek, például a mérnökök és az építőmunkások. Az ő szakmájukban a vonalzó használata az egyik legegyszerűbb hétköznapi tevékenységnek tűnhet, de balkezesként ez sem könnyű művelet. Éppen ezért forgalmaz a brit Anything Left Handed olyan vonalzókat, ahol a számokat jobbról balra haladva tudják leolvasni a balkezesek. Hasonló célt szolgál a FastCap mérőszalagja is, ami kifejezetten balkezeseknek készült, így nekik nem kell fejjel lefelé leolvasni a számokat.

A balkezesek a konyhában még ennél is nagyobb megpróbáltatások elé néznek, kezdve a kések használatával, ami amúgy is veszélyes üzemnek számít. 2011-ben az Európai Szabadalmi Hivatalban bejegyeztek egy olyan késkészletet, aminek darabjait balkezes kontúrprofillal tervezték meg. Hasonló ilyen eszköz a konzervnyitó is: a svájci edénygyártó-cég, a Kuhn Rikon egyik legnépszerűbb terméke az az ergonomikus konzervnyitó, amit mind a jobb- és balkezesek egyaránt kényelmesen tudnak használni.

Összességében, ma már viszonylag sok kereskedelmi találmány teszi könnyebbé a balkezes emberek mindennapjait, ugyanakkor az élet számos területén akad még bőven olyan példa, ahol a lehetséges, jövőbeli találmányok tovább javíthatják a balkezesek életminőségét.