Balatonkenesén a Kenese Marina Port ad otthont a rendezvénynek, amelyen 70 kiállító és több mint 70 hajó mutatkozik be, ezeknek körülbelül harmada vitorlás, a többi elektromos, motoros hajó. Az eseményen a hazai kínálat teljes szegmense megtalálható lesz, illetve bemutatkoznak azok a trendek és irányok, amelyek ma a hajós piacot jellemzik.

Fotó: Budapest Boat Show

Az idei év érdekessége, hogy minden korábbinál több bemutatkozás, 12-13 új hajó tekinthető meg. A Magyar Vitorlás Szövetség pedig hajószimulátorral és sok-sok információval, érdekességgel várja a tanulni vagy gyakorlatot szerezni vágyó fiatalokat.

Mindemellett persze az is cél, hogy a kereslet és a kínálat hatékonyan találkozzon, ami ma fontosabb mint valaha. Hiszen az általános gazdasági helyzetnek köszönhetően ma ez a piac sem pörög úgy, mint a 2021-2022-es rekordidőszakban.

Rápolthy Edit a Turizmus.com műsorban elmondta: a hajós sport ma növekvő népszerűségnek örvend, ez a motoros és a vitorlás hajókra egyaránt igaz. Egyre több fiatal választja a vitorlás sportot, amihez az olimpiai sikerek is biztosan hozzájárulnak. A legdinamikusabban a motoros hajók piaca fejlődik, és egyre nagyobb teret nyernek az elektromos motorokkal meghajtott járművek. A sport népszerűségét a kikötői fejlesztések is támogatják, ma már a Balatonnál sem kell a kapacitások szűkösségétől tartani, de a motoroshajók iránt a Dunán is egyre nagyobb az érdeklődés.

A kiállításon kisebb és nagyobb méretű hajókból egyaránt láthatóak lesznek majd új modellek – hogy melyek a legkeresettebbek és mely gyártók hajói szerepelnek majd, kiderül a podcastból. Érdekesség, hogy több hazai gyártású premierre is készülnek. Érczfalvi András interjúja.