A nyári szünidő 11 hetéből összességében átlagosan 5 hetet lesznek úgy otthon a gyerekek, hogy nem szerveznek nekik külön programot – derül ki az 5-11 éves, többnyire alsó tagozatosok szülei körében végzett felmérésből. Ennek legfőbb oka, hogy a szülők sok esetben a home office miatt egyébként is otthon vannak, így meg tudják oldani a felügyeletet, de szerepet játszik az is, hogy a plusz elfoglaltság szervezését anyagilag nem engedhetik meg maguknak.

A szünidei programok tekintetében a családi nyaralás áll az első helyen (77%). A nagyszülői segítséget ötből három család (58%) vesz igénybe akár hosszabb időre a vakáció alatt. Népszerű programok emellett a napközis táborok is: a szülők mintegy fele (48%) biztosan élni fog e lehetőséggel a gyermekei elhelyezésére, míg többnapos ottalvós táborba várhatóan csak az 5-11 évesek 15%-át íratják be.

A táborok terén a legnépszerűbb a sport-, illetve edzőtáborok (37%), majd a kaland-, és élménytáborok (29%), az alkotó, kreatív tematikájú táborok (24%), valamint az Erzsébet-táborok (18%) következnek. Azok a lehetőségek, amelyek valamilyen digitális tudáshoz, tanuláshoz kapcsolódnak, egyelőre kevésbé népszerűek idehaza (7%), de már közkedveltebbek például a hagyományőrző táboroknál (5%).

Nagyobb a biztonságérzet, ha a gyereknél okoseszköz van

A válaszok alapján az is kiderült: a mai szülők gyerekkorukban sokkal nagyobb szabadságot kaptak, mint a mostani gyerekek, viszont azoknak a gyerekeknek, akik bármikor elérhetőek – akár mobilon, akár karon viselhető okoseszközön – nagyobb önállóságot adnak a felnőttek.

Nem meglepő módon minél idősebb a gyermek, annál valószínűbb, hogy legalább olykor-olykor egyedül elmehet rövid időre, például iskolába, kerékpározni, edzésre vagy a barátaival találkozni. Míg az 5-7 évesek közül csak minden nyolcadiknak engedik ezt meg, addig a 8-9 évesek felének, a 10-11 évesek háromnegyedének van lehetősége erre. Vidéken jóval engedékenyebbek a szülők, ott az 5-11 éves gyerekek mintegy felét engedik el akár egyedül is, míg a fővárosiak közül mindössze minden harmadik családban jellemző ez.

A szülők 80%-a szerint a gyereknek is nagyon fontos, hogy bármikor el tudják őt érni, míg a szülők 78%-ának fontos ez. Az eredményekből kiderül, hogy minél idősebb a gyerek, annál valószínűbb, hogy már rendelkezik például egy karon viselhető, SIM-kártyás okoskészülékkel. A válaszadók több mint negyede tervezi, hogy beszerez hasonló eszközt a közeljövőben. Leginkább a 7-8 évesek szülei nyitottak erre, náluk tízből négyen tervezik az okosóra-vásárlást.