„A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” című médiakonferencia- és kutatássorozatunkat több mint húsz évvel ezelőtt, 1997-ben kezdődött el. Ebbe kapcsolódott be „Az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciasorozat. Már az első, 2009-ben tartott internetkonferencia óta is 10 év telt el. A Nemzeti Gyermekmentő Szolgálat szerint azóta nagyon sok pozitív változást hozott a mindennapokban a digitalizáció. Felgyorsította az életünket, a tudást közelebb hozta, kapcsolatainkat átalakította. De mindez milyen hatással van a gyerekekre és fiatalokra? Ezekre a kérdésekre keresik a választ az előadók az idei konferencián is.

A rendezvényre 25 szakértő fogadta el a felkérést az oktatás, a média, a kormányzat, az ipar és a civil szféra területéről. A gyermekek és fiatalok online biztonságával kapcsolatos kérdésekről négy nagy téma köré csoportosuló előadást fognak tartani. Kutatási eredményeiket összegzik, kampányaik célját és eredményességét fogalmazzák meg, de külön beszélnek az internetbiztonságról a gyerekvédelem tükrében, valamint a szülő-gyerek kapcsolatról és a médiaoktatásról.

A rendezvény lehetőséget ad arra, hogy a szakemberek és érdeklődők megvitassák, hogyan befolyásolja az internet, a mobileszközök a gyermekek és fiatalok fejlődését, életét. A konferencia célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az új kihívásokra, a közösségi médiára, az online fenyegetettségre, és segítsen megosztani a legjobb gyakorlatokat.

A konferencia a Safer Internet Program keretében valósul meg. A projekt célja az Európai Unió által közvetített értékrenddel összhangban, az internet és az új online technológiák használatának – különösen a gyermekek számára való – biztonságosabbá tétele, a jogellenes, valamint a felhasználó által nem igényelt tartalmak elleni küzdelem hatékonyságának biztosítása. A konferencia az Európai Kiberbiztonsági Hónap kampány programsorozatába illeszkedik.

A konferencia ideje alatt élő internetes közvetítés látható a www.gyermekmento.hu és a www.saferinternet.hu honlapokon.