Érdekes tények a Costa kávéról

  • Ötven évvel ezelőtt, 1971. február 19-én alapították a Costa testvérek a Costa Coffee márkát.
  • A Costa testvérek 111 blendet alkottak meg mielőtt a 112. kísérlet eredményeként megszületett az ikonikus Signature Blend.
  • A Costa Coffee minőségi követelményeinek 100 kávészemből csupán 5 felel meg.
  • A Costa lassú pörkölési eljárása során a kávészemeket alacsony hőmérsékleten 20-30 percig pörkölik fajtától függően, az egyébként szokásos 8-12-15 perchez képest. Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy a Costa szuvidálja a kávét.
  • A Costa testvérek "találták fel” a mozgó kávéárusítást, egy autóba épített kávégép segítségével árulták italaikat.
  • A Costa fivérek kezdetben stílusosan londoni taxikkal szállították kávét partnereik, a felső kategóriás hotelek részére.
  • A Costa 2007-től, azaz a márka otthoni és munkahelyi fogyasztásra szánt kávéinak piacra lépése óta aromazáró soft pack csomagolást alkalmaz, a termékről kevésbé gondoskodó vákuumcsomagolás helyett.
  • A gondosan válogatott kávészemeket a Costa a saját tulajdonú, london mellett található basildoni nulla energiafelhasználású üzemében pörköli, amelyet Gennaro Pelliccia, a Costa kávémestere személyesen felügyel.
  • A Costa kávészemek rendelkeznek az Esőerdő Szövetség (RFA) tanúsítványával. A Costa Coffee 2008 óta együtt dolgozik az RFA-val – ők voltak az Egyesült Királyságban az első olyan kávémárka és lánc, amely 100 százalékosan az RFA által hitelesített farmokról szerzi be a kávét.
  • Sergio és Bruno Costa a család eredeti olaszországi pörkölőjét használta, ami egy régi, hagyományosan kávépörköléssel foglalkozó családi relikvia. A Costa Coffee ma is a Costa testvérek technikájához hasonló módszerrel készíti a kávét.
  • Gennaro Pelliccia kávémester és csapata a beérkező kávészállítmányokat minden pörkölési ciklus során, még a csomagolás előtt ellenőrzik, hogy biztosak legyenek annak tökéletes minőségében. Ez több mint 5000 kóstolási alkalmat jelent évente.
  • A Costa Coffee-t 2019 januárjában 4,9 milliárd dollárért vásárolta meg a The Coca-Cola Company.
  • A Costa kávé otthoni, munkahelyi és vendéglátóipari fogyasztásra kínált kávéválasztéka tavaly május óta hazánkban is elérhető.
  • A Costa Smart Café Solution (korábban Costa Express elnevezésű) kávégép tökéletes minőségű kávébab és friss tej felhasználásával készíti a kávékat. A kávégép reklámjában Gennaro Pelliccia kávémester úgy ül és készít kávét a kávégép belsejében, mint ahogy a Kempelen Farkas által megálmodott sakkozógépben az elrejtett ember sakkozik.
  • A Costa Foundation a mai napig több mint 85000 gyerek tanulását támogatta a világ 10 elmaradott kávétermelő országában.
  • A Costa évente közel 4000 tonna kávét hasznosít újra, mely bio-tüzelőanyaggá alakítva angol háztartások fűtését szolgálja.
  • Gennaro Pelliccia kávémester nyelvét korábban 10 millió fontra biztosították.

Kávé - puszta adatok

  • 1933-ban született meg Bialetti találmánya: a kotyogós kávéfőző.
  • Olaszországban még ma is minden háztartásra 1,3 kotyogós kávéfőző jut.
  • Egy csésze feketekávéban 1 kalória van.
  • A kávéfogyasztás 65 százaléka a reggelihez, vagy a reggeli órákhoz kapcsolódik.
  • A kávé világnapja Japánból indult még 1983-ban, azonban a kávé saját ünnepnapot csak 11 évvel ezelőtt kapott: 2009 óta szeptember 29-én ünnepeljük a kávét, a kávékultúrát.
  • Egy egység eszpresszó (shot) 8 g kávéból készül.
  • Egy shot, azaz egy csésze eszpresszó 55-65 szem kávét jelent.
  • Egy kilogramm kávéból 80-140 adag eszpresszó készíthető.
  • Egy kilogramm kávé 4400-9100 kávészemet tartalmaz, ez nagyban függ a kávészemek méretétől.
  • Éves szinten a kávé kereskedelmi értéke közel 31 milliárd dollárt jelent. A kávéval a tőzsdén is kereskednek.
  • Szakértők becslése szerint a világ kávéfogyasztása 2020-ban már meghaladhatta a 9,6 milliárd tonnát.
  • A kávé mennyiségét általában nem tonnában, hanem zsákban mérik - egy zsák 60 kg.
  • A Nemzetközi Kávészövetség előrejelzése szerint 2020/21-es (kávé)évben a teljes kávé termelés várhatóan 1,9 százalékkal fog nőni és eléri a 171,9 millió zsákot. Ebből az Arabica mennyisége 5,2 százalékkal 101,88 millió zsákra nő a várakozások szerint.
  • A kávé iránti globális kereslet növekedése 2050-re becslések szerint megháromszorozza a termelést.
  • A kávé a világ második legnagyobb mennyiségben forgalmazott árucikke: csak az olaj múlja felül.
  • A kávé a legkedveltebb italunk a víz után.
  • A Nemzetközi Kávészövetség szerint Európa több kávét importál, mint az USA.
  • Évente 500 milliárd csésze kávét fogyaszt a világ. Ez naponta 1,37 milliárd csésze, amely 57 millió csésze óránként, 956 ezer csésze percenként és 16 ezer csésze másodpercenként.
  • Egy kávécserje körülbelül 70 évig él, és évente 2,5 kg bogyót hoz, amelyekből 500 g zöld kávébab nyerhető. Fontos, hogy a kávé gyümölcse cseresznyére hasonlító bogyó, amiben két kávébab csücsül.
  • A kávé koffeintartalma nem egyezik meg a kávé erősségével. A koffeintartalom leginkább az Arabica és a Robusta kávészemek arányától függ egy-egy csomagban. A Robusta akár kétszer annyi koffeint is tartalmazhat, mint az Arabica, az erősség pedig, amit számmal jelölnek a csomagoláson, az íz intenzitását és komplexitását mutatja.

Kávéérdekességek a világból

  • Adj hozzá tejszínhabot vagy tejhabot és tartsd melegen a kávédat: a kávé 20%-kal hosszabb ideig meleg marad, ha ezeket adjuk hozzá.
  • Italian “espresso”: az eszpresszó szó olaszból származik, és azt jelenti, hogy "gyorsan, nyomás alatt”. Az eszpresszó ugyanis úgy készül, hogy nagy nyomás alatt nagyon forró vizet présel át a finomra őrölt, tömörített kávén rövid idő alatt.
  • Az eszpresszó egyike annak a kevés szónak a világon, amit soha nem fordítottak le egyetlen nyelvre sem.
  • Aki kávét iszik tovább él: egy harvardi kutatás összefüggést talált a mérsékelt fogyasztás (három-négy csésze naponta) és a hosszabb élettartam között, valamint vizsgálataik szerint csökkent a szív-és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség és a Parkinson-kór kialakulásának kockázata.
  • A kávé a pörkölés során veszít a koffeintartalmából, így a sötét, testes, aromagazdag kávé valójában kevesebb koffeint tartalmaz, mint egy enyhén pörkölt változat.
  • A nők 35, míg a férfiak 15 százaléka számít „szuperízlelőnek”, ami azt jelenti, hogy emlékképeik alapján pontosan be tudják azonosítani a már kóstolt ízeket.
  • Általában 21 percen belül tűnik el a szájból annak az ételnek, italnak, így a kávénak is az íze, amit elfogyasztottunk.
  • A webkamerát a kávé miatt találták fel. A Cambridge-i Egyetemen a tudósok igen sokat kávéztak, ezért annak érdekében, hogy a kávéskanna soha ne fogyjon ki, feltalálták a webkamerát, hogy így folyamatosan rajta tartsák a szemüket a kávé szintjén.
  • Amikor kávé vált a világ legnépszerűbb reggeli italává, akkor meglepő módon Európában nem a szinte alig elérhető teát taszította le trónjáról, hanem a sört, mely addig a legkedveltebb reggeli ital volt. A ma ismert sörrel ellentétben akkoriban alacsony alkoholtartalommal rendelkezett, ám megbízhatóan megölte az összes csírát és baktériumot.
  • A világ első italautomatáját Hérón készítette el, ami leginkább azt a célt szolgálta, hogy megakadályozza a szenteltvíz-lopási kísérleteket. A Hérón által megálmodott szerkezetbe felülről kellett bedobni egy érmét, ami egy középen felfüggesztett kar egyik oldalára esett rá. Ezzel megemelte a kar másik oldalát, ami utat nyitott a szerkezet alján kicsorgó szenteltvíznek, egészen addig, amíg az érme le nem esett a karról.
  • Brazília nem engedhette meg magának, hogy elküldje sportolóit az 1932. évi nyári olimpiai játékokra Los Angelesbe. A kormány úgy döntött, hogy a 82 fős küldöttséget kávébárkán indítják útjukra és az atléták abban az esetben szállhattak partra, ha sikerült értékesítniük a kávérakományt.Beethoven olyan szenvedélyesen rajongott a kávéért, hogy csészénként 60 szem kávészemet számolt meg, mielőtt elkészítette a főzetét.
  • Latte artnak nevezik az eljárást, amikor krémes, lágy, selymes tejhabot öntenek az eszpresszóhoz és ennek köszönhetően minta jelenik meg a latte felszínén. A két legelterjedtebb latte art minta a szív és a rozetta alakzat, amint másnéven a hasonlóság miatt páfránynak is neveznek. Nagyobb szaktudást igényel például olyan minták készítése, mint a tulipán, a hullámos szív, a hattyú vagy a skorpió.