A stratégiai döntés hátterében a bizonytalan energiapiaci helyzet áll. Az Eventrend Group a változtatással a többi, sikeresen működő egységét kívánja megóvni. A vállalat alapító igazgatói azt mondták, hogy a válsághelyzet megoldódásával szeretnének majd visszatérni a szállodaiparba.

„A turizmus, vendéglátás, szállodaipar immár harmadik éve egy sok szempontból nehéz és volatilis pályán mozog. Épphogy a covidból kezdtünk kilábalni, és kezdett visszaépülni mindhárom szektor, amikor elindult a szomszédban zajló háború, illetve az ezzel összefüggő inflációs nyomás és brutális rezsiemelkedés. Azt látjuk, hogy bár az idei év eddig pozitívan alakul, de a gazdálkodási kilátások – elsősorban a rezsiköltségek, az alapanyagárak és az inflációs nyomás miatt – azt a képet vetítik elénk, hogy számos területnek a működtetése ellehetetlenül. A mi esetünkben nyilván egy olyan portfólióban dolgozunk, ahol vannak gasztronómiai vállalkozások, vidéki szállodák, valamint rendezvényszervezéssel foglalkozó cégek és helyszínek. A vidéki wellness hoteleinknek ugyanakkor a jelentős része abba a helyzetbe kerül, hogy ezt a típusú rezsinövekedést a jelenlegi szerződéses kondíciók mellett nem képes kitermelni, ezért ezeknek az egységeknek a bezárásáról, átadásáról döntöttünk" – összegezte a Trend FM Reggeli Monitor című műsorában Kőrössy Zoltán.

Rekordbevétel után kényszerű gazdasági döntések

„A 2022-es évben 16 milliárd forintos nettó forgalmat várunk. Ennek az érintett szállodák megközelítőleg 20 százalékát jelenthetik, ugyanakkor a bérbeadóval és az energetikai szolgáltatókkal kilátásban lévő új szerződéses kondíciók azt mutatták, hogy a hotelek ilyen feltételekkel nem fenntarthatóak. Nagyon komoly veszteségeket kellett volna elszenvednünk. Hozzá kell tenni, hogy az őszi, ősz végi és az első negyedéves időszak eleve kritikus gazdálkodási időszaknak számít ebben a szegmensben. Ha viszont mindehhez hozzájön egy drasztikus rezsiemelkedés, akkor az már óriási mínuszt jelent. Ugyanakkor az is látható, hogy a vendéglátásnak és a rendezvényszervezésnek sem a mostani lesz a legerősebb időszaka. Összességében azért, hogy fenn tudjuk tartani a vállalkozásainkat, nem tudtuk vállalni a szállodákkal járó kockázatokat, és úgy döntöttünk, hogy ezeket a szerződéseket felbontjuk, ami egyúttal egy másik üzemeltető számára jelent lehetőséget a jövőben" – részletezte Nagy Gábor.

Az október 1-jétől érvényes döntés értelmében a Siófoki Residence, a siófoki Active Holiday Hotel, a ráckevei Duna Relax, a noszvaji Oxigén Family, valamint a szintén Noszvaji Tündérkert Hotel új üzemeltetővel folytatja tovább, míg a saját tulajdonú bikácsi Zichy Hotel jövőjéről a bezárást követően döntenek.

Az interjúban szó volt a teljes szállodapiac várható drasztikus átrendeződéséről is. A riporter Molnár Gábor.