Immár ötödik éve a FinTechShow-n debütálnak a digitális pénzügyi technológiákra épülő legújabb hazai megoldások, amelyek közül a független szakmai zsűri minden évben kiválasztja az év legígéretesebb fintech megoldását. Idén kilenc új innováció mutatkozott be.

Öt év alatt több mint 50 fintech megoldás debütált a FinTechShow-n. A bemutatkozó startupok gyorsabban építhetnek kapcsolatot a bankokkal, pénzügyi szolgáltatókkal, kockázati befektetőkkel, és gyorsabb növekedésre számíthatnak. Az eddigi győztesek átlagosan 200 millió forint tőkebefektetést kaptak.

Az első helyezett az Acounto lett

„Az Acounto az új digitális könyvelő, amely könyvelést, bérszámfejtést, adótanácsadást nyújt mobilon és számítógépen 0-24-es ügyfélszolgálattal, valós idejű riportokkal, verhetetlen árakon. A kis- és középvállalkozások egyre gyorsabb üzleti világban élnek, egyre kevesebb idejük van, és egyre inkább saját magukra szeretnének fókuszálni adminisztratív dolgok, például a könyvelés helyett. A szolgáltatást idén januárban vezettük be, és már több mint 200-an használják" – mutatta be a győztes megoldást Brachmann Ferenc, az Acounto üzletfejlesztési vezetője.

A fejlesztés célja, hogy az EU-ban található mintegy 23 millió kis- és középvállalkozás számára időt és pénzt spóroljanak meg adminisztratív folyamataik, elsősorban a könyvelésük és bérszámfejtésük automatizálásával.

Az automatizálást a gépi tanulás és a nyílt bankolás (open banking) nyújtotta lehetőségek biztosítják, amelyek 90-95%-ban képesek csökkenteni az élő munkaerőigényt. Ennek eredményeként a társaság nagyon alacsony áron képes biztosítani a kis- és középvállalkozások számára a könyvelést, bérszámfejtést – írta az IoT Zóna portál.

Digitális követeléskezelés okosan

A második helyen a kis- és középvállalkozások számára digitális követeléskezeléssel foglalkozó fejlesztés végzett.

„A Payee 'egy API-zható jogi megoldás', amely a kis- és középvállalkozások számára teremti meg a digitális követeléskezelés lehetőségét egyszerűbb és kényelmesebb módon a jelenlegi eljárásokhoz képest. A fejlesztés fizetési felszólítási megoldásába elektronikus részletfizetési lehetőséget is beépítettek, és az adósokkal egy sokkal barátságosabb digitális hangnemben kommunikál" – emelte ki előadásában Grüll Dávid, a startup társalapítója.

Magyarországon évente több mint 500 ezer fizetési meghagyásos eljárást folytatnak le, amelyek esetén a cégek ügyvédeket, követeléskezelőket vesznek igénybe. A Payee segítségével a vállalkozások a fizetési meghagyásos eljárások esetén a jogi lépéseket külön ügyvéd alkalmazása nélkül tehetik meg digitálisan.

PupilPay: készpénzmentes iskolák

Az ebédeltetéssel, az iskolai büféknél előforduló készpénzkezelési kihívásokra adna megoldást Magyarország legfiatalabb fintech startuppere. A PupilPay egy érintésmentes büféfizetési, ebédrendelési és allergiaellenőrző rendszer az iskolák számára – mutatta be megoldását Kazó Levente. A PupilPay a Day One Capital, a CEU iLab és a Hiventures különdíját is elnyerte.

Két nap alatt több mint 50 előadó osztotta meg gondolatait arról, mi lesz a digitális transzformáció következő szintje a bankszektorban, a pénzügyi közvetítői rendszerben. „Idén már több mint 500-an voltak kíváncsiak a FinTechShow-ra, ami azt is mutatja, ez az esemény hiánypótló szerepet tölt be a digitális pénzügyi technológiák iránt érdeklődők számára" – mondta el Németh Monika, az eseményt életre hívó FinTech Group társalapítója.