Az eladások volumene szinte minden szegmensben mérséklődött, kivéve a gyógyszer-, gyógyászati-termék esetében, illetve az illatszerüzletekben.

Az ING Bank vezető elemzője szerint a lakosság az elkölthető reáljövedelmének csökkenése miatt továbbra is szorosan fogja a családi költségvetést, és várhatóan a következő hónapok sem hozhatnak érdemi javulást. Továbbá az ársapkák kivezetése is hozzájárult ahhoz, hogy az élelmiszerüzletek forgalma meglehetősen gyengén teljesített.

Virovácz Péter emellett arról is beszélt, hogy az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a kiskereskedelmi forgalom, bár az egyes országok között jelentős, akár 30 százalékos eltérés is látható.

A júliusi 1,1 százalék után augusztusban 2,1 százalékkal mérséklődött éves összevetésben a forgalom volumene az Európai Unióban. Az Eurostat összesítése szerint a tagállamok közül a legnagyobb, 21,5 százalékos csökkenést Szlovéniában regisztrálták, Luxembourgban és Spanyolországban viszont a magas infláció ellenére is 8 százalék felett bővült a kiskereskedelem. Lakatos László interjúja.