Az Egyesült Államok Kínával folytatott kereskedelmének mérlege évtizedek óta hiányt mutat, 2017-re ez elérte a 375 milliárd dollárt. Trump nézete szerint az előző adminisztrációk globalizmust támogató politikája okozta számos amerikai gyár bezárását, munkahelyek megszűnését, Kína csatlakozása a WTO-hoz pedig még tovább rontott a helyzeten. Kínával szemben hosszú ideje kifogás az is, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat, nem megengedett módon támogatja vállalatai exportját, a technológiák átadására kényszeríti a kínai piacon tevékenykedő külföldi vállalatokat, tisztességtelen úton szerez meg szellemi tulajdonjogokat és üzleti titkokat.

Mindezek a panaszok évtizedek óta fennállnak, Trump viszont keményen beleállt a Kínával szembeni gazdasági harcba. Tavaly több körben büntetővámokat vetett ki számos kínai importárura, válaszként a kínaiak is extra vámokat vetettek ki amerikai árukra. Közben a két ország delegációi próbálták tárgyalások útján rendezni a helyzetet, de ezek 2018 őszére teljesen megrekedtek, majd csak december elején, a G20-as csúcstalálkozón ült ismét asztalhoz a két nagyhatalom vezetője. Itt egyeztek meg abban, hogy az amerikaiak által tervezett újabb védővámok bevezetését 90 nappal, március 1-ig felfüggesztik és addig megpróbálnak egyezségre jutni a vitatott kérdésekben.

Az amerikai és kínai tárgyalódelegációk szinte folyamatos kapcsolatban voltak 2019 első két hónapjában, több körben tárgyaltak mindkét fővárosban, de március 1-ig nem sikerült megegyezésre jutniuk, azonban közben Trump ezt a határidőt eltörölte, úgyhogy tovább folytatódnak a tárgyalások. Hírek szerint március végén a két vezető írhatja alá az új egyezményt, amelynek tartalma még ismeretlen, kiszivárgott információk szerint tartalmazni fog kínai részről több amerikai áru vásárlására, a szellemi tulajdonjogok védelmére, a kikényszerített technológia átadás gyakorlatának megszüntetésére, a kínai valuta stabilizálására vonatkozó vállalásokat.

A kereskedelmi háború tehát még nem zárult le, további bizonytalanságot okozva a piaci szereplőknek, a következő hetekben fog kiderülni, hogy az egyezmény valóban létrejön-e, mint azt Trump a mindig optimista tweetjeiben állítja. Az aláírással sem oldódik meg véglegesen a helyzet, az amerikai adminisztráció szakemberei számára további feladatot jelent a Kína által vállalt kötelezettségek betartásának ellenőrzése, hogy az egyezményből ne csak újabb beteljesítetlen ígéret legyen.