Csak négy uniós tagállamban esett vissza az idei második negyedévben a gazdaság az első negyedévhez képest, és az egyik közülük Magyarország volt (-0,2%), Németországgal párhuzamosan (-0,1%) – derült ki az Eurostat szerdán közzétett adatbázisából.

A szlovák statisztikai hivatal adatai szerint júliusban 0,3%-kal emelkedtek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest. Ez az érték meghaladja a Reuters által végzett elemzői felmérésben előrejelzett 0,1%-os növekedést. Az éves inflációs ráta ezzel 2,6%-ra emelkedett, ami szintén magasabb a várt 2,4%-os értéknél.

Nagy-Britannia gazdasága 2024 második negyedévében 0,6%-kal bővült az előző negyedévhez képest. Ez összhangban van a közgazdászok várakozásaival, és folytatja a 2023-as második felében tapasztalt enyhe recesszió utáni fellendülést. Az év első negyedévében 0,7%-os növekedést regisztráltak.

Ha csak minimálisan is, de gyengült a forintárfolyam

Hétfőn 394,22-ről lendült bele a hétbe a forint, a hét középen erőre kapott, azonban ezt a szintet nem tudta tartani és csütörtökön már az árfolyam esését figyelhettük meg. Péntek reggel 935,6 környékén mozog az árfolyam. Az USD-vel szemben szinte ugyanilyen görbét írt le a héten a magyar fizetőeszköz, annyi különbséggel, hogy itt a hét eleji szintre tért vissza a magyar fizetőeszköz. A hetet még 360 környékén nyitotta az árfolyam, ahová visszatért péntekre, jelenleg 360,5 környékén mozognak a jegyzések. Az EUR/USD árfolyam kisebb kilengésektől eltekintve minimálisan esett a héten. Pénteken délelőtt egy EUR 1,099 USD-be kerül.

Lejtőn az építőipar

Az előző év azonos időszakához képest 1,4%-kal, májushoz képest pedig 6,4%-kal zsugorodott az építőipari termelés a KSH friss adatai alapján. A havi szintű visszaesés azt jelzi, hogy a szektor továbbra is a gyenge kereslettel küzd. Átmeneti felpattanásokat minden bizonnyal csak néhány nagyobb beruházás okoz a szektorban. Júniusban a két építményfőcsoport termelése ellentétesen alakult: az épületeké 4,2%-kal csökkent, az egyéb építményeké 4,3%-kal nőtt éves alapon.