A járványhelyzet negatív hatásait legelsőként a turisztikai ágazat szenvedte el, így az Opus Global Nyrt-hez tartozó Hunguest Hotels Zrt-nél is gyakorlatilag megszűnt az árbevétel. – jelentett ki Gál Miklós, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója. A tőzsdei cég vezetője megerősítette: ebből a nehéz helyzetből igyekeznek kihozni a maximumot, ezért előre hozzák 14 szállodájuk korábban is tervezett felújítását. A koronavírus helyzet miatt bezárt szálláshelyeket így nem részleges nyitvatartás mellett, hanem teljes zár alatt tudják megújítani. A cégvezető szerint azzal, hogy a kormány több ágazatnak, köztük a turisztikai vállalkozásoknak is járulékkedvezményt biztosított, nagy segítséget jelent az átmeneti időszakra. A hiteltörlesztési moratóriumra vonatkozó kormányzati döntésről hasonlóan vélekedett, hozzátéve, hogy az Opus esetében a biztos pénzügyi alapoknak köszönhetően kizárólag a turizmus területén élnek ezzel a könnyítéssel, a többi hitel visszafizetését zavartalanul folytatják.

A vezérigazgatót kérdezték a vállalatcsoport más divíziójához tartozó cégekről is. Gál Miklós az építőipari és az élelemiszeripari divízióról szólva elmondta: ezeket a cégeket kevésbé érintette a járványhelyzet gazdasági hatásai. Noha az alapanyagok beszerzése nehézkesebbé vált, de a rugalmas reagálásnak köszönhetően a termelés folyamatos. Sőt, a megváltozott igények miatt fokozták a kézfertőtlenítő alapanyagául szolgáló alkohol gyártását az élelmiszeripari divízióhoz tartozó KALL Ingredients Kft. és a Viresol Kft.-nél. A lépéssel a hazai megnövekedett piaci igényeket igyekeznek ezzel kiszolgálni. A közép és hosszútávú kilátásokról szólva kifejtette: cégcsoport szinten jelenleg a folyamatok optimalizálásán dolgoznak annak érdekében, hogy minimalizálják a koronavírus negatív gazdasági hatásait. Ugyanakkor ebben jelentős előnyre is szert tett az Opus Global Nyrt. a hazai cégek körében, hiszen diverzifikált portfoliójának köszönhetően kiegyensúlyozottabb működést tud folytatni azoknál, akik a gazdaság egy szegmensére koncentrálnak – fogalmazott a tőzsdei társaság vezérigazgatója.

Gál Miklós a Trend FM Nap Vendége című műsorának vendége volt. Ide kattintva a vele készült teljes beszélgetést meghallgathatja!