Az első nagyteljesítményű gép megérkezett a piacvezető magyar vasúti árufuvarozó társasághoz, kulcsait szimbolikusan a mai napon vette át Körös Norbert, az Igazgatóság tagja, vezérigazgató az AKIEM társaság képviselőjétől, Patrice Bildstein Deputy Managing Director & Europe Sales Directortól. Hamarosan egy további mozdony érkezik ugyanebből a típusból, újabb hármat pedig 2022 júliusáig szállít le az AKIEM. A gépek bevetési területe Debrecen és Miskolc környéke, feladatuk az iparvágányi kiszolgálás biztosítása a tolatási tevékenység révén. A két vállalat közötti bérleti szerződés öt évre szól, és kiterjed a karbantartási feladatokra, valamint azok költségeire is.

Körös Norbert az esemény alkalmából hangsúlyozta: „A TRAXX-ok üzemeltetése hatékonyabb, magasabb minőségű kiszolgálást és vonattovábbítást tesz lehetővé a Rail Cargo Hungaria számára, ezért az AKIEM dízelmozdonyok bérlését hosszútávon megtérülő lépésnek tekintjük. A nagyobb hatékonyságú járműveknek köszönhetően a konstrukció lehetővé teszi, hogy azonos feladatoknak kevesebb eszközzel és személyzettel tegyünk eleget”. A vezérigazgató egyúttal emlékeztetett arra, hogy az RCH egy évvel ezelőtt kezdte meg önálló dízel flottájának kiépítését, amelynek kapacitását a jelenleg is üzemelő 2068-as közepes teljesítményű tolatómozdonyok mellett a nagy teljesítményű TRAXX-ok szolgálatba állításával bővíti, javítva a tolatási feladatok eredményességét. Végezetül hozzáfűzte: „A bérelt járművek teljesítménye hozzájárul a Rail Cargo Hungaria egyes kocsi szolgáltatásának országos lefedettségű fenntartásához”.

A 2008-ban gyártott, 4 tengelyes F140DE TRAXX-ok teljesítménye 2200 kW, maximális sebességük 140 km/h, indító vonóerejük 270 kN, súlyuk pedig 82 tonna. A gépek modernebb motorral rendelkeznek, mint az eddig igénybe vett mozdonyaink, hatásfokuk magasabb, károsanyag-kibocsátásuk pedig alacsonyabb. Használatukkal éves szinten minimum 10%-kal csökken üzemanyag-fogyasztásunk, ezáltal 105.000 literrel kevesebb gázolajat égetünk el, körülbelül 278 tonnával csökkentve társaságunk CO2-kibocsátását.