• Az előző negyedévhez képest enyhén csökkent, éves összehasonlításban azonban továbbra is javul a lakosság fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján.
  • További 40 bázisponttal 2,5%-ra emeli az irányadó kamatot az MNB – derül ki az egyhetes betéti tender csütörtöki meghirdetéséből. Ezzel a keddi 30 bázispontos emelés helyett a valódi szigorítás 70 bázispont.
  • Hetven éve a legmagasabbra szökött fel a termelőiár-infláció Németországban. Októberben a termelői árak 3,8 százalékkal haladták meg az előző havit a szeptemberi 2,3 százalékos havi áremelkedés után. Elemzők 1,9 százalékos havi áremelkedést vártak októberre.
  • Csütörtökön ismertette friss, 2021-re vonatkozó Öngondoskodási Indexét az OTP Bank, ebből kiderül, hogy valamelyest javult a magyarok öngondoskodási hajlandósága, de készpénzt még mindig sokan tartanak otthon.

Erősödött a héten a Forint

367,03-on indította a hetet a Forint az Euróval szemben. Ezután azonban folyamatosan erősödött a Forint, egészen péntekig. Kedden 365,35-ös; szerdán 364,6-ös; míg csörtörökön 363,62-es árfolyamon zárt az Euróval szemben. Pénteken valamelyest gyengült, 365 körül mozog az árfolyam.

Hasonlóan alakult az árfolyamgörbe az USD/HUF grafikonon is a héten. A hét elején 320,34-en állt a Forint árfolyama a Dollárral szemben, ami hét közepén 319,80-re esett, pénteken a 323 körül mozog az árfolyam.

Erősödött azonban a dollár az euróval szemben, 1,143-ról a hét végére 1,1235-re.

MNB: megváltoznak a hitelek adósságfékszabályai

A banki hitelezés gördülékenyebbé tételére, valamint a hitelbírálati folyamatok egyszerűsítésére és gyorsítására vonatkozó változatásokat tesz január 1-jével az MNB az adósságfékszabályokon. Az MNB az adósságfékszabályok bevezetése óta rendszeresen megvalósuló felülvizsgálata során 2021 nyarán az előírások finomhangolásáról döntött. A 2022. január 1-jétől életbe lépő módosítások támogatják a piaci jó gyakorlatok térnyerését, a digitalizációs törekvések érvényesülését, valamint a felelős hitelezés fenntartását.