Kuti Ákos elmondta, hogy a Danube Capital több mint fél éves működése alatt az ügyfelekkel történő konzultációk rávilágítottak arra, hogy a sokat emlegetett kereskedelmi háború definíciója nem egészen pontosan él a köztudatban és az ügyfelek körében. Erre a felismerésre reagálva kezdett bele a Danube Capital egy olyan kutatásba, ami arra hivatott, hogy helyre tegye a fejekben azt, hogy mi is az a kereskedelmi háború, mint folyamat, és mint történelmi esemény. A cél az, hogy ennek a globális gazdasági viszálynak a gyökereit feltárják, megvizsgálják, hogy hol is tart most és természetesen, hogy a lehetséges jövőbeni hatásokat is mérlegeljék. A trade war kontextusba helyezése lehetőséget biztosít arra, hogy képet kaphassunk arról, hogy egy hazai kis- és középvállalati vezetőre milyen hatásai lehetnek a kereskedelmi háborúnak.

 

 

Maróti Ádám szerint nagyon fontos kiemelni, hogy nem pusztán egy vám csatáról beszélhetünk az USA és Kína között, hanem ez egy nagyon hosszú folyamat, ami akár a következő évtizedek globális gazdasági berendezkedését is meghatározhatja. Ez azt jelenti, hogy a vámháború ennek a folyamatnak pusztán az első felvonása, amit a jövőben a technológiai háború válthat fel, illetve a harc a világ elsőszámú gazdaságának a címéért.

Az elmúlt évek versenyfutása

Hosszú időn keresztül megingathatatlan volt az Amerikai Egyesült Államok világhatalmi státusza, egyértelműen a vitrinben tudhatták az első számú gazdaságnak járó titulust. Azonban azt nem szabad elfelejteni, hogy ez idő alatt Kína elképesztő léptékben fejlődött és az elmúlt 10-15 évben nem csak kihívója lett az USA-nak, de például a GDP tekintetében meg is előzte. Azonban az nagyon fontos, hogy nem feltétlenül az jelenti az erődemonstrációt, hogy egyik évről a másikra előzni tudott Kína a GDP rangsoron, hanem az, hogy ezt milyen mértékű technológiai ráfordítások mellett tudta megtenni. A már említett időszakot górcső alá véve azt láthatjuk, hogy a GDP-hez viszonyítva az USA technológiai kiadásai nagyjából stagnáltak, eközben Kína fokozatosan növelte a kiadásait, vagyis nem pusztán szinten tartotta magát, hanem fel is zárkóztak az Egyesült Államokhoz vagy akár Európához is. Az elmúlt időszakban pedig már konkrétan arról lehet beszélni, hogy Kína kitette az indexet az előzéshez és átvehetik a technológiai vezető szerepet a világban.

 

 

Fél lábbal a háborúban?

Múlt héten felreppentek olyan hírek, hogy akár meg is szűnhet a légi közlekedés az Egyesült Államok és Kína között. Az ilyen bejelentések azért is hatnak úgy, mint egy arcul csapás, mivel az elmúlt hetekben már a konfliktus enyhüléséről lehetett hallani. Azt lehet mondani, hogy a kereskedelmi háború olyan, mint egy hullámvasút. Hétről-hétre váltják egymást a pozitív és a negatív hírek. A Danube Capital szakértői szerint az ilyen nyilatkozatok esetén azt kell megvizsgálni, hogy milyen hatást gyakorolnak a piacokra. Gyakran az ilyen bejelentések célja a pozíció szerzés, illetve a jobb tárgyalási viszonyok kiharcolása lehet. Ezeknek a hosszú távú következményeiről beszélni felesleges, mivel inkább a háttérben zajló tárgyalások stratégiai elemeit képezik. Az viszont biztos, hogy az ilyen nyilatkozatoknak rövidtávon jelentős hatásai vannak és számottevő mértékben fel tudják forgatni a piacokat. Ez egyébként a feltörekvő devizákra fejti ki a leginkább a hatását, például a forint is kifejezetten rosszul teljesít az ilyen széljárásban.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg: