A legújabb hazai siker, hogy november elején Michelin-csillagot kapott egy budapesti és egy vidéki étterem is. „A Michelin-csillagok száma és a nemzetközi versenyeken elért eredmények egyértelműen iránytűk, melyekkel a legtöbbet tudjuk üzenni a világnak a magyar gasztronómiáról" – mondta az elnök.

Kiemelte: fontos az is, hogy Budapest második alkalommal adhatott otthont az európai Bocuse d'Or világverseny döntőjének. A tavasszal második helyen végzett magyar csapat gőzerővel készül a januári megmérettetésre.

Az interjúban kitért arra is, hogy milyen utat jártak be az elmúlt 10 évben a skandináv országok, hogyan váltak a világ gasztronómiájának súlypontjává, és a legtöbbször miért nehéz letaszítani őket a világversenyeken a dobogóról.

Hamvas Zoltán hisz benne, hogy Magyarországon is a skandináv országokban meglépett gasztrokulturális paradigmaváltást kell végrehajtani. „Hiába szépek az eredményeink, építkeznünk kell tovább, Ausztria, Németország vagy Olaszország példáját is figyelve" – mutatott rá.

A szakember örömtelinek nevezte a Tata-Budapest gasztronómiai tengely létrejöttét, ami a régióban erős vonzerővel bír, és sok vendéget vonz azokból a szomszédos országokból is, amelyek nem rendelkeznek Michelin-csillagos étteremmel.

Hallgassa meg Érczfalvi András interjúját, amelyben arról is szó volt, miért lenne égetően fontos a szakember-utánpótlás és a fiatalok motiválása.

Fotó: Magyar Bocuse d'Or Akadémia