Közben az ezüst árfolyama az árupiacon intenzív emelkedésbe kezdett, és ez valószínűleg jó ideig folytatódni fog, mert például az elektromos autóknál, de a napelemgyártásban is egyre nagyobb arányban használják fel ezt az anyagot, miközben lassan nyílnak az újabb bányák, amelyek kielégíthetnék a felpörgő keresletet.

„Több oka van az ezüst vásárlásának. Egyrészt az arany kistestvéreként az ékszerkészítőknél népszerű termék. Másrészt az ezüstnek van egy nagyon komoly ipari felhasználása, ugyanis nagyon jól vezeti az áramot és tükröződik. Különösen a napelemek felhasználásában látunk egy nagyon-nagy felfutási lehetőséget” – elemezte az ezüst áremelkedésének hátterét a Trend FM Reggeli Monitor című adásában Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője.

Az ezüst bányászat mértéke negyedik éve nem tudja fedezni azt a szükségletet, amire a világ ékszeriparának és energia- illetve elektronikai gyártósorainak szüksége van. Ennek legtöbbször az az oka, hogy nagyon lassú folyamat egy ezüstbánya megnyitása.

„10-15 évbe is beletelhet, amíg egy lelőhelyen megkezdődhet az ezüst kitermelése, mert rendkívül nehéz a környezetvédelmi engedélyeztetés. Csak ezüstbányából ráadásul kevés van, mert általában valamilyen más bányászati termék mellékanyagaként jelenik meg, például réz, arany, ólom vagy cink bányászatakor. A keresletre emiatt nem feltétlenül reagál a termelés, ami nagyobb teret ad az akár nagyobb áremelkedésnek” – részletezte az ezüsthelyzetet Pletser Tamás.

Megemlítette azt is a szakértő, hogy az ezüstre alapozott ETF-ekre is érdemes spekulálni, ha valaki ebből szeretne profitálni, de nagy lehetőségek vannak az ezüstbányák részvényeiben is. Arra azért nem árt odafigyelni a cégekbe való bevásárlás előtt, hogy az adott bányavállalatnak milyen a menedzsment minősége, a vállalkozás pénzügyi helyzete és persze a lelőhely minősége. Az elemző megemlítette a komoly profit lehetőséget a réz esetében is, amely szintén kiemelt szereplője az elektromos autózásnak. 2040-re közel megduplázódhat a réz iránti kereslet.

A Richter újra nagyot dobhat a nőgyógyászatban: „a hazai gyógyszercégnek eddig csak a Cariprazine volt az originális készítménye, a fogamzásgátló gyógyszerek megvásárlásával viszont 3 ilyen terméke lehet” – mondta Miró József, az Erste vezető elemzője. Úgy látja, hogy a klinikai vizsgálatok végének közeledtével nagy árbevételi reményei vannak a magyar gyógyszercégnek az Estetra és a Neuralis megvásárlásával.

A magyar vállalat a két cég valamennyi munkavállalóját megtartja. Emellett az eladó Mithra további munkavállalói is ajánlatot kaptak az Estetra-hoz való csatlakozásra. A tranzakció lezárult, ezzel egyidejűleg teljesült az aláíráskor esedékes kifizetés a Mithra Pharmaceuticals SA és az Estetra SRL biztosított hitelezői számára. A vételár fennmaradó részének kifizetése egyes függő események bekövetkezéséhez van kötve.

A megvásárolt eszközök egyedülálló lehetőséget teremtenek a Richter számára kulcsfontosságú üzletágának, a nőgyógyászatnak világméretű kiszélesítésére és elmélyítésére. Az estetrol jogainak megszerzése lehetővé teszi, hogy az üzletág megvesse lábát az Egyesült Államokban, Japánban és egyéb piacokon, ahol a Richter nőgyógyászati piaci jelenléte nem érte el a kritikus tömeget. Az egyik innovatív WHC készítmény, a fogamzásgátló sikeres piaci bevezetése már megtörtént, a Liegeben lévő kutatási infrastruktúra pedig hozzájárul majd az estetrol platform bevezetéséhez olyan egyéb, ígéretes nőgyógyászati területeken, mint a menopauza vagy a fertilitás. Ez az akvizíció az első lépés a cég saját, önálló nőgyógyászati originális kutatásának létrehozása felé.

A teljes beszélgetésben még szó volt arról is, hogy mennyire arányos még az arany mozgása az ezüsthöz? A rézből vagy a ritka földfémekből is érdemes-e bevásárolni? Már rövid távon értéket teremthet a Richter bevásárlása, a részvényekben ennek jövőre érzékelhető majd a pozitív hatása.

Nagy Károly az első részben Pletser Tamással, az Erste olaj- és gázipari elemzőjével, majd a második részben Miró Józseffel, az Erste vezető elemzőjével beszélgetett.