Jövő hét csütörtökön a Delta Airlines jelentésével indul el a második negyedévről szóló amerikai tőzsdei beszámoló időszak. „A légiközlekedés iránt nagy a kereslet, jelentősen nőhettek a bevételeik, de ezzel együtt a költségeik is. Emiatt nem túl valószínű, hogy nagyot emelkedett volna a nyereségességük” – hűtötte le a légiipari gyorsjelentésekkel kapcsolatos várakozásokat Péntek Ádám, az Erste részvényelemzője.

A bankok gyorsjelentései izgalmasak lehetnek, mert jelzik azt, hogy milyen állapotban van az amerikai gazdaság. „Vélhetően kiderül, hogy a hosszú ideje magas kamatok mellett egyre kevesebben tudnak és akarnak hitelt felvenni. Azt is érdemes figyelni, hogy mennyire romlik a bankok hitelportfolióinak állapota. Érdemes a részvény- és kötvénykereskedési aktivitását” – részletezte a várakozásokat Péntek Ádám. Az Erste részvényelemzője a Reggeli Monitor adásában beszélt arról is, hogy a várakozások alapján az S&P 500 cégeinek árbevétele éves szinten 4,6 százalékkal emelkedhetett. A nyereségük pedig 8,8 százalékkal lehetett több. A szektorokat nézve a kommunikációs szektorban lehetett a legnagyobb, ezt követte az egészségügy, majd az IT és az energia területe. A nyereség a bányavállalatoknál és a csomagolóanyagokat forgalmazó cégeknél csökkenhetett.

 

Az Alphabet, a Meta és az Nvidia lehetnek a gyorsjelentési időszak sztárjai. A teljes évben a várakozások szerint 13,1 százalékkal nőhet majd a cégek nyeresége. Ezek alapján nem túl valószínű, hogy gazdasági visszaesés lesz idén az Egyesült Államokban.

A FED marad az iránypont, annak ellenére, hogy az EKB kezdte a kamatcsökkentést

„Múlt pénteken az Egyesült Államokból, a héten pedig az Euróövezetből jöttek ki a legfrissebb júniusi inflációs adatok. Mindkét térségben a vártnak megfelelő lett a fogyasztói árindex, emiatt maradhat a kivárás a kamatcsökkentésekkel kapcsolatban, mert még több adatot szeretnének látni, hogy megfelelő irányba megy az infláció csökkentése. Ez pedig eldöntötte, hogy júliusban sem a FED-től, sem pedig az EKB-tól nem várhatunk kamatcsökkentést” – erősítette meg a várakozásokat Nyeste Orsolya, az Erste vezető makrogazdasági elemzője. A FED azért ennyire nyugodt és kommunikálja tovább a kiváró álláspontot, mert az amerikai gazdaság erős, és nincs igazából rossz makrogazdasági adat, ami miatt nincsenek rákényszerítve a gazdaság élénkítésére.

Az interjúkban szóba került még, hogy:

  • Mely szektorok lehetnek még az amerikai gyorsjelentési szezon nyertesei
  • Amerikai és európai inflációs várakozások
  • Mikor lehet először kamatcsökkentés az Egyesült Államokban
  • Mikor folytatódhat a kamat mérséklése az Euróövezetben

Péntek Ádámmal, az Erste részvényelemzőjével és Nyeste Orsolyával, az Erste vezető makrogazdasági elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Reggeli Monitorban.

A beszélgetéseket teljes egészében itt hallgathatja meg.