Az amerikai indexek tegnap jelentős emelkedéssel zártak, amit az erős kiskereskedelmi forgalmi adatok is támogattak. A legnagyobb fellendülés a kisebb kapitalizációjú vállalatokat képviselő US2000 indexen volt megfigyelhető, de a US100 index technológiai vállalatai is jelentősen erősödtek.

Az Applied Materials (AMAT.US) a vártnál jobb eredményekről számolt be a harmadik pénzügyi negyedévre vonatkozóan az ülés zárása után. A növekedés fő hajtóereje a vállalat AI-hez kapcsolódó termékei iránti nagyobb kereslet volt. A félvezető berendezéseket gyártó vállalat arról számolt be, hogy a negyedéves bevételek rekordot jelentő 6,78 milliárd dollárt értek el, ami 5%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és meghaladta az elemzői becsléseket. A nettó nyereség 1,7 milliárd dollárt, részvényenként 2,05 dollárt tett ki.

A Wall Street bullish hangulata az ázsiai-csendes-óceáni térségben is kedvezően alakult. A kínai indexek 1,00-1,20% között emelkednek, míg a japán Nikkei 225 index 0,50%-os pluszban van. Eközben az ausztrál S&P/ASX200 index 0,15%-al magasabban kereskedik. A szingapúri SG20cash index határidős ügyletei 0,65%-ot emelkednek.

A devizapiacon az ausztrál és az új-zélandi dollár a legerősebb devizák közé tartozik ma, a nap első felében 0,3-0,5% körüli mértékben erősödtek a G10 többi devizájával szemben. Eközben az amerikai dollár (USD) a tegnapi erős felpattanás után visszalép. Az USDIDX dollárindex ma 0,10%-kal 102,7000 pontra csökkent.

Az ausztrál dollár (AUD) árfolyamának emelkedését az ausztrál jegybank (Reserve Bank of Australia) hawkish megjegyzései hajtják. Michele Bullock jegybankelnök pénteken a parlamenti bizottság előtt elmondta, hogy bár a pénzpiacok még az év vége előtt kamatcsökkentésre számítanak, ennek valószínűsége alacsony. Bullock továbbra is aggódik a növekvő infláció kockázata miatt, amely a vártnál rugalmasabbnak bizonyult.

Donald Trump republikánus elnökjelölt szerdán telefonon beszélt Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, és a gázai tűzszünetről, valamint a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodásról tárgyaltak. Trump kampánya nem reagált azonnal a megkeresésre.

A kriptopénzek piacán a tegnapi késő esti csökkenés után fellendülést láthatunk. Tegnap a Bitcoin árfolyama rövid időre 56 000 dollár körüli szintre esett a hosszú pozíciók felszámolása és a piac túlzott tőkeáttétele miatt. Az árfolyamnak azonban a cikk megjelenésének időpontjában sikerült visszaszereznie a veszteségek nagy részét, és visszatért 58 000 dollár fölé.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.