Külön kell kezelni a legnagyobb hazai távközlései cégek élén történt vezető váltásokat – kezdte Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatások üzletágának vezérigazgató-helyettese. Azonban az igaz, hogy a magyar távközlési piac komoly változások előtt áll. Ennek egyik jele a Vodafone és a UPC versenyhatósági jóváhagyást követően várható összeolvadása.

Eljött az óriásszolgáltatók ideje

Király István szerint már évek óta elindult egy konvergens folyamat a különböző távközlési iparágak között. A mobil és vezetékes üzletág közötti választóvonal kezd eltűnni, egyre több mobilszolgáltató erősíti meg vezetékes lakossági portfólióját – akár felvásárlásokkal, mint ahogy azt a Vodafone esetében láthatjuk.

A brit telekommunikációs szolgáltató májusban jelentette be, hogy 18,4 milliárd euróért felvásárolja a Liberty Global német, cseh, magyar és román érdekeltségeit. A Vodafone Magyarország eddigi szolgáltatási portfóliója így kiegészül a magyar UPC által nyújtott kábeltelevíziós, vezetékes telefon- és szélessávú internetszolgáltatással.

A konvergenciát erősíti az is, hogy miközben folyamatosan növekszik a lakosság adatigénye, a legtöbb fogyasztó már technológiafüggetlen gondolkodást vár el a szolgáltatóktól. Vagyis a fogyasztó egyre több funkciót tudjon ellátni ugyanazzal az eszközzel, ne legyen technológiai határ a platformok között – magyarázza Király István. A szakértő szerint a felgyorsult technológiai fejlődés ágyazott meg a jelenlegi helyzetnek, ami egyértelműen a piaci koncentráció irányába hat.

Nem lesznek nagy átalakítások a tranzakció miatt

Király István szerint nem lesznek jelentős elbocsátások a UPC felvásárlása miatt a Vodafone háza táján. Ugyanis a Vodafone most egy olyan portfóliót szerzett meg, amivel eddig a mobilpiaci részesedés mellett nem rendelkezett. A vezetékes üzletágba való belépés alapja pedig az volt, hogy a Vodafone a megfelelő infrastruktúrát is kiépítse – ezt is a UPC felvásárlása tette lehetővé. A vezérigazgató-helyettes szerint a két üzletág jól tud egymás mellett élni, túlnyomó részt nincs nagy átfedés a Vodafone és a UPC jelenlegi portfóliója között.

A szakértő hozzátette, hogy a UPC felvásárlása hozzáadott értéket jelent majd a brit telekommunikációs szolgáltatónak. Jelenleg a hatósági engedélyeztetés zajlik, az európai hatóság 2019 tavaszára véglegesítheti a tranzakciót. A menedzsment ezért még nem is foglalkozik a felvásárlás utáni élettel, minden megy ugyanúgy a Vodafone irodáiban, mint eddig, azzal a tudattal, hogy egy év múlva ilyenkor a vállalat még nagyobb szereplő lehet a magyar távközlési piacon.