A jövő energetikai megoldásai mellett a jövő otthona, a jövő városai, a digitális infrastruktúra, az ügyféloldali fizetési megoldások, illetve a vásárlói tapasztalatok és termékinnovációs megoldások témakörében nevezhették ötleteiket az innovátorok. A megmérettetésre valós problémákra megoldást kínáló innovatív, piacképes ötleteket vártak, az energetikai szektoron kívül számos egyéb területről is.

A pályázatokat a még kidolgozásra, megvalósításra váró ötlet fázisban, illetve a már érettebb szakaszban járó scale up fázisban lehetett benyújtani. Idén is több mint száz jelentkező – köztük számos külföldi nevező – közül választották ki az inkubációs programba jutó legjobbakat. A május 10-én megrendezendő fináléban – a Demo Day-en – a kiválasztott csapatok egy szakmai zsűri előtt mutathatják be fejlesztésüket.

Az ötlet fázisban taroltak az energetikai szektor számára izgalmas ötletek, itt hat csapat jutott a versenybe és készülhet fel a Demo Day-re. A Transparencity az építkezések és közműfejlesztésekről szóló információk átláthatóságát segítené, míg a sight-E a gyorsabb és tudatosabb döntéshozatalra hozna megoldást közel valós idejű energiapiaci analitikák és optimális működési stratégiák megosztásával. A ChillWell csapata energiahatékony léghűtésre képes klímaberendezést álmodott meg, a Metrinergy gépi tanuló algoritmusai pedig lehetőséget kínálnának a kis- és középvállalkozásoknak arra, hogy hosszú távú energetikai fejlesztésekkel kompenzálják veszteségeiket. A Tenantly egy könnyen integrálható, felhasználóbarát és modern alkalmazást szeretne létrehozni a társasházak digitalizációja érdekében, a Beeco csapata pedig egy olyan ökocentrikus platformot valósítana meg, amely összeköti az ökotudatos felhasználókat a fenntarthatóság iránt elkötelezett cégekkel.

A scale up fázis versenyzői között két csapat mutathatja be ötletét, így az eddigiektől eltérően idén csak egyvalakinek lesz esélye a győzelemre. A görög INTELIGG P.C. csapata olyan mesterséges intelligencián alapuló felhőmegoldást fejlesztett ki, amely képes valós időben monitorozni és optimalizálni az épületek energiafogyasztását. A BitBűvész Kkt. innovatív és egyedi megoldása pedig megkönnyíti a hivatalos dokumentumok kitöltését, biztonságossá és gyorsabbá téve a folyamatot.

A versenybe jutott csapatok két hónapos intenzív inkubációs programban vehetnek részt, amely felkészíti őket a Demo Day-re. A képzésen a versenyen kívül is jól hasznosítható tudást kapnak a résztvevők vállalkozásuk elindításáról és fejlesztéséről. A pitchek alapján az MVM Edison szakmai zsűrije dönt majd az ötlet fázis első három helyezettjéről, illetve a scale up fázis győzteséről. A két első helyezett három-, a további dobogósok pedig kettő-, illetve egymillió forint értékű támogatást kapnak. A versenyen helyezést elérők lehetőséget kapnak arra is, hogy legfeljebb 50 millió forint értékű magvető befektetést nyerjenek el az MVM Smart Future Lab Zrt. jóvoltából.

A május 10-i döntőt, a Demo Day-t élőben közvetítik majd az mvmedison.hu weboldalon.