Hidegháború zajlik az Egyesült Államok és Kína között – mondta a Pázmány Péter Tudományegyetem címzetes egyetemi docense az utóbbi hetekben megsokasodó, az ázsiai országot támadó, és korlátozásokat meglebegtető Egyesült Államokbeli kirohanásokra reagálva. A Fehér Ház szóvivője megfenyegette Kínát, hogy Hongkong elveszítheti nemzetközi pénzügyi szerepét, ha megfosztják az autonómiájától. A kínai parlament ennek ellenére elfogadta a Hongkongra vonatkozó nemzetbiztonsági törvénytervezetet. A jogszabály Hongkong autonómiáját korlátozza, betiltja az elszakadási törekvések hangoztatását, és a kínai központi kormányzat ellen irányuló, felforgatónak minősített cselekményeket. A pekingi ügynökségeknek viszont megengedi, hogy belátásuk szerint járjanak el a városban. A Pázmány Péter katolikus Egyetem tanszékvezetője, Salát Gergely szerint a döntés tovább élezi a kínai-amerikai konfliktust. Kusai Sándor szerint elhúzódó csatározásra lehet számítani, de a kérdés azért is kényes az USA számára is, mert minden korlátozó intézkedésnek az Egyesült Államokra nézve is van káros hatása, az összefonódások miatt.

 

Ugyancsak az USA érdekeibe ütközik, de Venezuela Irán segítségével jut gázolajhoz, mivel saját készletéhez nincs megfelelő hozzáférése. A megkérdezett Dél-Amerika és biztonságpolitikai szakértő szerint egyre nagyobb azoknak az országoknak a köre, amelyeket az Egyesült Államok valamilyen szankcióval sújtott már, és ők egymásnak tudnak segíteni, akár pénzügyi, akár katonai, akár nyersanyagszállítmányokkal.

Nincs konszenzus a GDP számok között

A német GDP az első negyedévben 2,3 százalékkal esett vissza éves alapon, a tavalyi év végéhez képest pedig 2,2 százalékkal lassult a gazdaság. A beruházásokat, az exportot és a belső fogyasztást vetette vissza már márciusban a koronavírus-járvány Németországban – mondta a K&H Bank vezető elemzője. Ilyen nagy negyedéves visszaesést legutóbb 2009 elején regisztráltak. Németh Dávid hozzátette: a német kormány megnyitotta a pénzcsapokat a gazdaság újraindítása céljából, a piaci szereplők pedig újabb mentőcsomagra számítanak. Mindeközben a német IFO elmozdult mélypontjáról, és meghaladta a várakozásokat. Az ING vezető elemzője szerint azonban a német gazdaságban nem várható V-alakú felpattanás, Virovácz Péter szerint 100 pont fölötti értéknél lehetne optimizmusról beszélni.

A magyar negyedéves GDP-adatokon nem változtatott a KSH. A statisztikai hivatal szerint a március második felétől meghozott korlátozások a legtöbb nemzetgazdasági szektorra negatív hatással voltak. Az ipar 1,7 százalékkal emelkedett, ezen belül a feldolgozóipar 1,3 százalékkal bővült. Az építőipar növekedése 3 százalékra lassult, míg a szolgáltatások hozzáadott értéke 2,4 százalékkal nőtt, ami több, mint hároméves mélypontnak számít. A január és február még erős eredményeket hozott az Erste Group regionális elemzője szerint, így márciusban egy viszonylag magas szintről tudott esni az adat.

Az elbocsájtások és a bérek együtt nőttek volna?

A KSH szerint bruttó 400 ezer forint fölé emelkedtek a magyar bérek. Ez 9 százalékos növekedés a tavaly márciusi adathoz képest. A reálkeresetek tehát majdnem 5 százalékkal növekedtek. Az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a béradatok a legalább öt főt foglalkoztató vállalatok béreit mérik, így az időközben elvérző kisebb vállalatok adatai nem tudták lerontani a statisztikát.

 

Áprilisban a KSH adatai szerint több mint 70 ezren veszítették el a munkájukat, a járványhelyzettel és a korlátozások bevezetésével összefüggésben eddig körülbelül 120 ezerrel nőtt az állástalanok aránya. A munkanélküliség aránya az ország azon részein, ahol az ipar helyett a szolgáltatásokra, a vendéglátásra helyeződik a hangsúly, még erőteljesebb lehet a tovagyűrűző hatás – mondta az ING Bank vezető elemzője.

Már nem sokáig lesz olcsó az autózás

A veszélyhelyzet visszavonásával júliustól ismét fizetős lehet a közterületi parkolás országszerte. A garázs, és parkolóhely árak emelkedésére lehet számítani - mondta a Balla Ingatlan tulajdonos-vezetője. Balla Ákos szerint, ha az élet visszatér a normál kerékvágásba, akkor is többen fognak otthonról dolgozni, tehát számukra is fontos szempont, hogy folyamatos, biztonságos parkolóhelyük legyen. Nem is beszélve azokról, akik a járványtól félve inkább autóval közlekednek. Az eladó garázsok és parkolóhelyek átlagára Budapesten 4,5 millió forint volt májusban, valamivel olcsóbb, mint februárban.

Márciusban majdnem a felére esett a használtautók iránti érdeklődés a JóAutók.hu szakértője szerint. Fodor László elmondta, hogy a március előttihez képest kisebb számú érdeklődő már ugyanannyi telefonhívást generál, mint a vírus előtt. A vásárlási adatokban a felpattanás még nem érződik, de a nyári hónapokban ebből a szempontból is felpöröghet a piac.