A Wall Street indexei magasabban fejezték be a tegnapi kereskedést. Az S&P 500 0,10%-kal, a Dow Jones 0,24%-kal, a Nasdaq pedig 0,29%-kal emelkedett. A kis kapitalizációjú Russell 2000 majdnem-0,5%-os eséssel lemaradásban volt.

Az ázsiai-csendes-óceáni térség indexei ma vegyesen kereskedtek – a japán, dél-koreai és kínai indexek estek, míg az ausztrál és indiai indexek emelkedtek.

Az új-zélandi jegybank mai ülésén változatlanul hagyta a kamatlábakat, az irányadó kamatláb 5,50%-on maradt. Az RBNZ előrejelzése szerint a hivatalos készpénzkamatláb 2024 márciusában 5,63% (korábban 5,58%), 2024 decemberében pedig 5,66% (korábban 5,50%) lesz.

Adrien Orr, az RBNZ kormányzója szerint az inflációs kockázat továbbra is inkább felfelé irányul, és a mai ülésen a kamatemelésről folytattak megbeszélést.

Seiji  Adachi (BoJ) elmondta, hogy a pozitív bér-inflációs ciklus még nem következett be, de ha ennek esélye megnő, a Bank of Japan megkezdheti a negatív kamatlábakból való kilépésről szóló megbeszéléseket.
Austan D. Goolsbee, a Fed vezetője szerint aggályai vannak a túl sokáig túl magasan tartott kamatlábakkal kapcsolatban, és a Fednek kevésbé kellene korlátozónak lennie, amint úgy véli, hogy a 2%-os infláció eléréséhez vezető útra lépett.

Az API jelentése 0,817 millió hordós csökkenést jelzett az olajkészletekben (várt. -2,0 millió hordó). A benzinkészletek 0,898 millió hordóval csökkentek (várt. +0,2 mb), míg a párlatkészletek 2,806 millió hordóval nőttek (várt. +0,4 mb).

A kriptovaluták ma magasabb szinten kereskednek – a Bitcoin 0,5%-ot, az Ethereum 0,2%-ot, a Dogecoin pedig 0,9%-ot erősödött.

Az energiahordozók szintén magasabban kereskednek – az olaj 0,2%-kal, míg az amerikai földgáz ára 0,3%-kal emelkedik.

A nemesfémek vegyesen kereskednek – az arany 0,2%-ot erősödik, az ezüst 0,2%-ot esik, a platina 0,3%-ot csökken, a palládium pedig 0,5%-ot ugrik.

Az NZD és a JPY a legjobban teljesítő főbb devizák, míg az AUD és az USD vannak a legnagyobb lemaradásban.
Az AUDNZD ma esett, mivel az NZD lendületet kapott a hawkish RBNZ narratívától, míg az AUD a CPI vártnál mélyebb októberi lassulása után esett. Forrás: xStation5

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.