„Látva a 2022-es rendkívül aszályos évet, az egyre lerövidülő időablakokat, hogy mikor tudunk a legoptimálisabban vetni, aratni, növényvédelmet ellátni, egyre inkább megkerülhetetlen a digitalizáció. A precíziós gazdálkodás az agrárfolyamatok finomhangolása. Úgy gondolom, hogy eljutottunk arra a pontra, hogy ezen finomhangolás nélkül már lassan-lassan nem lesz rentábilis sem a szántóföldi növénytermesztés, sem az állattartás. A precíziós eszközök és szoftverek egyfajta hidat képeznek a gép, ember és gazdálkodás között. Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy nem döntéshozó, hanem döntéstámogató rendszerekről beszélünk, és az alapvető agronómiai tudásra továbbra is szükség van" – összegezte Umenhoffer Péter, az AXIÁL marketingigazgatója.

Hümpfner János, a cég ügyfélkapcsolati vezetője hozzátette: céljuk, hogy ne tartsanak a gazdálkodók az innovatív fejlesztésektől. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy a rengeteg adatot, ami egy ilyen szoftverben keletkezik, egy olyan közös felhasználóbarát platformra kell hozni, ahol az információk könnyen megjeleníthetők, könnyen értelmezhetők, és könnyen lehet az alapplatformban döntéseket is hozni.

„Ha például egy növénytermesztő most szeretne elindulni a precíziós úton, akkor az alapadat, amiből ki tud indulni, az a hozam lesz. A precíziós vagy helyspecifikus gazdálkodás lényege, hogy ne egyben kezeljük a szántóföldi táblákat, hanem megfelelő zónákat alakítsunk ki. Majd értékeljük ki a zónák termőképességét, és ez alapján célozzuk meg a várható hozamot. Azt szoktuk mondani, hogy legalább 4-5 év adatsorából érdemes kiindulni, ebben segít az évekre visszamenőlegesen is elérhető műholdas hozamtérképezés. Ez egy nagy fegyvertény, hogy a precíziós téren kezdő gazdálkodó egy ilyen platform segítségével már akár jövőre is tud valós, megalapozott kijuttatási tervet készíteni" – fejtette ki az ügyfélkapcsolati vezető.

A vállalat fejlesztése, a mAXI-Hozam egy olyan távérzékelési megoldás, amely műholdfelvételekből állít össze speciális térképeket, és nagy pontossággal adja vissza a táblán belüli mintázatot, vagyis tonna/hektárban minden egyes mérési cella hozamát.

Umenhoffer Péter a mAXI NET 2.0 rendszerükről is beszélt, amely az autós GPS-ek tízméteres pontatlanságaival ellentétben 2 centiméteres pontossággal dolgozik a szántóföldeken. „Ez azt is jelenti, hogy akár 2-3 évvel később is pontosan ugyanazon az egyenes vonalon tudok végigmenni a gépemmel. Nyilvánvaló, hogy amikor precízióról és azon belül vetésről, terv szerinti kijuttatásról beszélünk, akkor rendkívül fontos, hogy a meghatározott időben pontosan oda tudjam kijuttatni a vetőmagokat, ahová kell" – részletezte, hozzátéve, hogy szolgáltatásuk a földmérők munkáját is segíti.

Arra is kitért, hogy Magyarországon nagyon sok korrekciós rendszer működik, ezek azonban csak az amerikai GPS és az orosz GLONASS műholdas rendszereket használják. Az AXIÁL fejlesztése viszont már felhasználja az európai Galileo és a kínai BeiDou navigációs adatait is.

További részletekért hallgassa meg Érczfalvi András interjúját!