A jelenlegi járványügyi adatokból az látszik, hogy a harminc, vagy harminc év alatti korosztály kapja el a koronavírus-fertőzést. Ennek oka, hogy a fiatalok járkáltak többet akár külföldre, sokkal mobilisabb korosztályról van szó, akik több emberrel érintkeznek a mindennapok során. Spányik András szerint azonban hiba lenne azt gondolni, hogy az idősebbekre nem terjed át a Covid az őszi hónapokban. Ennek az idejét kell most lassítani, ezért is fontos betartani az óvintézkedéseket.

A Doktor24 orvos-igazgatója hozzátette: az őszi, téli hónapokban az influenzával együtt is támadhat a koronavírus. A két betegségnek már a differenciál diagnosztikája is nagy kihívás lesz, hiszen alapjában két, magas lázzal járó megbetegedésről van szó. Azonban az influenza csak nagyon ritkán okoz légzőszervrendszeri szövődményeket.

A koronavírusnak annyi pozitív hozadéka mindenképp volt, hogy az emberek most jobban figyelnek az egészségükre, a higiéniára, a vitaminszedésre. A cégek is nagyobb figyelmet fordítanak a munkavállalóik egészségi állapotára. A most már hatósági áras teszteléssel kapcsolatban Spányik András azt mondta: mindenkinek a PCR-tesztet javasolják, hiszen ez a vírus örökítőanyagát mutatja ki, nem pedig a szervezet vírusra adott reakcióját. A nyálkahártyáról vett mintát egy nap alatt tudják kiértékelni, és megbízható módon megállapítani az adott illetőről, hogy megfertőződött-e.

A PCR-tesztekkel szemben az ELISA-teszteknél nagyobb a bizonytalanság, hiszen egyénenként eltérő, hogy kinek hogyan reagál a szervezete a koronavírusra, milyen ellenanyagok termelődnek a vérében. Az ujjbegyből vett gyorsteszteknél még nagyobb a bizonytalansági faktor, ha felmerül a pozitivitás gyanúja, ezeket a mintákat is utóbb PCR-tesztre küldik, további elemzésre.

A teljes beszélgetést itt hallgathatják meg. Spányik Andrással Szűcs Péter beszélgetett az Egészségkódban.