Így reagált a Bankszövetség a bankokra, az energiacégekre, a multinacionális vállalatokra és kereskedelmi láncokra kivetett védelmi hozzájárulásra.

A szervezet főtitkárhelyettese a meghosszabbított extraprofitadóra reagálva kijelentette: a háborúnak szinte valamennyi szektor a kárvallottja, köztük a bankszektor is.

A magyar ágazat továbbra is kulcsfontosságú partner a kormány gazdaságpolitikájának megvalósításában, bizonyítva elkötelezettségét a pandémia kezelésétől kezdve a kkv-k finanszírozásáig. Sütő Ágnessel Lakatos László készített interjút.

A Bankszövetség közleményében kiemelte: a sorozatos kormányzati terhek és intézkedések kiszámíthatatlansága jelentősen korlátozza a bankszektor hitelezési képességét, nemzetközi versenyképességét és gazdaságélénkítő szerepét.

Hozzátették: a Magyar Közlönyben hétfő éjszaka megjelentetett intézkedések tovább növelik a határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó fintech szolgáltatók versenytorzító szabályozói előnyét. Az eredetileg két évre (2022 és 2023) bevezetett extraprofit adó, bankadó és ATM telepítési előírások ezekre a szolgáltatókra továbbra sem vonatkoznak, míg a szigorodó tranzakciós illeték szabályok a tapasztalatok szerint korlátozottan érvényesíthetők velük szemben.