Londoni pénzügyi elemzők jóval 2 százalék feletti GDP-bővülést vártak az idén január-márciusra éves összevetésben, a Capital Economics közgazdászai például 2,7 százalékos ütemre számítottak.

A növekedés a KSH értékelése szerint elsősorban az ipar és az építőipar bővülésének köszönhető.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint 3,2 százalékkal nőtt a GDP január-márciusban 2013 első negyedévéhez képest, míg az előző negyedévhez képest 1,1 százalékkal emelkedett.

2006-ban volt utoljára ekkora

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy legutóbb 2006 negyedik negyedévében volt hasonló mértékű éves GDP-emelkedés.

Pozsonyi szerint éves összevetésben a pénzügyi szektoron kívül minden nemzetgazdasági ágban növekedés volt. Hozzáfűzte, hogy a beruházások is nőttek, de egyelőre még nem tudható, hogy ez az állami megrendeléseknek köszönhető-e.

A vártnál kedvezőbb első negyedéves GDP-adatok tükrében a magyar gazdaság idei növekedése 0,3-0,6 százalékponttal meghaladhatja a konvergenciaprogramban prognosztizált 2,3 százalékos mértéket - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a KSH-jelentés kiadása után.

Gyorsul

A magyar gazdaság növekedése 2013 második negyedéve óta folyamatosan gyorsult: 2013 április-júniusban 0,5, a tavalyi harmadik negyedévben 1,8, az utolsó negyedben pedig 2,7 százalékkal nőtt a GDP éves összevetésben a kiigazítatlan adatok szerint.

Az első negyedéves részletes GDP-adatokat június 4-én teszi közzé a KSH, amely megjegyzi, hogy a csütörtökön közölt gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, ezért a végleges adatok eltérhetnek az előzetes számoktól.