„Napjainkban az egyik legnagyobb kihívást az áruk irányultsága jelenti. A legtöbb termék döntően Ázsia felől érkezik, visszafelé viszont már kevesebb szállítmány áramlik, így egyfajta konténerválság időszakát éljük" – mondta Németh Gábor.

Mivel a jelenlegi – járványhullámokkal is tűzdelt – helyzetre leginkább az ellátási láncok versenye jellemző, a cégek egy része válaszképpen igyekszik a gyártókapacitásait közelebb vinni a saját felhasználási helyéhez, más társaságok pedig speciális képességeket fejlesztenek ki, hogy át tudják hidalni a felmerülő problémákat.

A Foxconn is folyamatosan keresi azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyek a vállalkozások digitalizációját, hatékonyságuk és versenyképességük növelését szolgálják. Komáromi üzemükben a többi között mobil bázisállomásokat és felhőszolgáltatáshoz használható berendezéseket gyártanak a világ vezető márkáinak és szolgáltatóinak.

A részletekről a teljes interjút itt hallgathatja meg, a riporter Molnár Gábor:

Kulcsszerepe lesz az 5G-nek

Az ötödik generációs hálózat is új időszámítást hoz az ipari szektorban. Az újgenerációs technológia segítségével például kiváltható az üzemi kábelezés, a fix infrastruktúrák helyi telepítése, ugyanakkor jelentősen növelhető az adatátviteli sebesség.

A szakember szerint a jövőben ezáltal olyan teljesen flexibilis környezetet lehet kialakítani, amellyel jóval könnyebben lehet alkalmazkodni a változó vevői igényekhez vagy a gyártási oldal módosításaihoz. Az 5G nemcsak az idő- helykihasználtságot optimalizálja, hanem számottevően csökkenti a költségeket, valamint megnöveli a tesztelés rugalmasságát is.

A komáromi gyártócég egyelőre a helyhez nem kötött, 5G alapon működő, a PC-k csomagolás előtti tesztelését végző tesztkocsiknál alkalmazza ezt a hálózati kapcsolatot, valamint az 5G támogatja a kiterjesztett valóságot (AR) használó szemüveges alkalmazásokat is.

Digitálisan kivetített lehetőségek

Az Augmented Reality kapcsán Németh Gábor hozzátette: gyárukban már két éve alkalmaznak AR-alapú megoldásokat. Ezzel a módszerrel a többi között térben kiterjesztett dokumentumokat lehet létrehozni a korábbi sztenderd műveleti utasításokból.

Az AR növelheti a termelékenységet, és megkönnyíti a dolgozók munkáját, hiszen bizonyos kulcsfeladatoknál a szemük elé vetítik a végrehajtandó műveleteket, így azokat nem egy külön monitorról vagy kézben tartott készülékről kell leolvasniuk.

Újratervezés okosan

A szakember úgy véli, a cégeknél fontos kérdés annak a vizsgálata is, hogy a hatékonyságnövelés egyértelműen az automatizálás eredménye, vagy pedig a folyamatok újragondolása és bizonyos kulcsképességek definiálása, felerősítése, illetve javítása is már előrelépést hoz.

„Léteznek kész, úgynevezett dobozos termékek, de azokban az iparágakban, ahol a hatékonyságnövekedés elemi célja a profitabilitás javulása, jellemzően inkább speciális, vállalati igényekre szabott – akár saját fejlesztésű – megoldásokban gondolkodnak" – tette hozzá.