2009 óta a legmagasabb szinten van a globális recessziótól való félelem az alapkezelők körében- írja a CNBC. A Bank of America Merrill Lynch felmérésben a megkérdezettek harmincnyolc százaléka tart egy komoly gazdasági visszaeséstől. Augusztushoz képest négy százalékkal nőtt a recessziótól tartók aránya, már ez is nyolcéves negatív csúcsot jelentett. A megkérdezett alapkezelőknek mindössze hét százaléka gondolja azt, hogy a részvénypiaci növekedés fennmarad a következő tizenkét hónapban.

A felmérésben 235 alapkezelőt kérdeztek meg, akik összesen 683 milliárd dollárnyi vagyont felügyelnek. Véleményük szerint a kockázati tőke befektetésekre legjobb hatással a német kormány fiskális lazító intézkedései lehetnének, ezt követi egy ötven bázispontos kamatvágás a Federal Reserve részéről (holnap ülésezik a Fed, a piac már beárazott egy ennél kisebb mértékű kamatvágást), harmadik helyen pedig a kínai beruházások és a gazdaság gyorsulását említik.

A legnagyobb kockázatnak nem meglepő módon a kínai-amerikai kereskedelmi háborút, és annak eszkalálódását tartják. A megkérdezettek több mint harmada szerint a két szuperhatalom közötti fagyos viszony még hosszabb ideig kitarthat. Érdekesség, hogy az alapkezelőknek mindössze harminc százaléka gondolja azt, hogy a 2020-as, novemberi amerikai elnökválasztás előtt rendeződik a helyzet. A kockázati dobogóra a globális monetáris politikák szűk mozgástere, illetve egy kötvénypiaci buboréktól való félelem fértek még fel.