Az XTB-elemzése szerint emiatt is, a banki részvények alulteljesítettek a hétfői korai kereskedésben, mivel a UBS-Credit Suisse megállapodás az AT1 kötvények nullára történő leírását tartalmazza. Mivel e kötvények névértéke mintegy 16 milliárd svájci frank, a többi pénzintézet kitettségével kapcsolatos aggodalmak merültek fel.

● Christine Lagarde, az EKB elnöke reméli, hogy a mentőcsomag elég lesz ahhoz, hogy lecsillapodjon az európai bankszektorban uralkodó zavar. Lagarde azt is elmondta, hogy az EKB készen áll arra, hogy hitelekkel támogassa az európai bankokat, ha erre igényt tartanak.

●     Jerome Powell Fed-elnök és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter közös nyilatkozatot adott ki, amelyben hangsúlyozták, hogy az amerikai bank- és pénzügyi rendszerek rugalmasak.

●     A Fed 5 másik központi bankkal (EKB, BoJ, BoE, SNB és BoC) együtt intézkedéseket jelentett be az USD likviditásának növelése érdekében. Ez a 6 központi bank a korábbi heti aukciók helyett ezentúl naponta tart majd aukciókat az USD-re swapkereteken keresztül.

●     A Bank of Japan közölte, hogy ma nem volt ajánlat a napi devizaswap aukción USD-re, ami azt jelzi, hogy a likviditási szűkösség nem olyan súlyos, mint ahogyan attól tartottak.

●     Az amerikai és az európai határidős indexek kis emelkedő árfolyamrésekkel indították az új heti kereskedést. Ezek a nyereségek azonban gyorsan eltűntek, és most mind a DAX, mind az S&P 500 határidős ügyletek többé-kevésbé stagnálnak a pénteki záróárakhoz képest.

●     Az ázsiai-csendes-óceáni térség indexei ma gyengébben kereskedtek. A Nikkei és az S&P/ASX 200 1,4%-ot, a Kospi 0,6%-ot, a Nifty 50 1,2%-ot esett. A kínai indexek csökkentek, a Hang Seng (-3,4%) volt a leginkább alulteljesítő.

Közben a Goldman Sachs 100 dollárról 94 dollárra csökkentette a Brent hordónkénti 1 éves előrejelzését.

●     A People's Bank of China változatlanul 3,65, illetve 4,30 százalékon hagyta az 1 és 5 éves kamatlábakat. A döntés összhangban volt a piaci várakozásokkal.

●     Kockázatos hangulat lehet a kriptopénz piacokon az új hét elején - a Bitcoin 2%-ot esik, az Ethereum 2,6%-kal, a Dogecoin pedig 1,9%-kal csökken.

●     Az energiahordozók esnek az új hét kezdetén - a WTI több mint 2%-ot esik, és a 65 dolláros hordónkénti terület tesztelése felé közeledik.

●     Vegyesen kereskednek a nemesfémekkel - az arany 0,7%-ot emelkedik, az ezüst 0,2%-ot tesz hozzá, a platina 0,6%-ot esik.

●     A CHF és a JPY a legjobban teljesítő főbb devizák, míg az AUD és az NZD a legnagyobb lemaradásban van.

Az XTB elemzésében az ausztrál dollár - japán jen kereskedéséről is közölt egy ábrát, amely az egyik leginkább ismert kockázati barométer.

Az AUDJPY, egy jól ismert kockázati barométer, az új heti kereskedés elején ütést szenved. A pár megpróbál áttörni a 88,00 felett mozgó középtávú támaszzóna alá. Megjegyzendő, hogy a múlt héten hasonló kísérletek történtek, de mindegyik kudarcot vallott. Forrás: xStation5

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.