A WHO óvintézkedésként azt tanácsolja, hogy készpénz helyett fizessünk inkább érintőkártyáinkkal. Fontos azonban kiemelni, hogy a legfrissebb kimutatások szerint nem csak a papíron, de a műanyag felületeken, így a banki terminálok gombjain is életképes maradhat a koronavírus, így biztonsági okokból jelenleg preferáltak az 5000 forint alatti tranzakciók a PIN kód beütésének elkerülése miatt, valamint célszerű az ATM-használat mellőzése is - írja a Danube Capital.

A Magyar Bankszövetség is kiadta ajánlását, a nagybankok pedig körlevélben tájékoztatták ügyfeleiket, hogy a járványra tekintettel részesítsék előnyben a digitális pénzügyi szolgáltatásokat, intézzék ügyeiket az internet-, vagy mobilbanki felületeken, illetve keressék az ügyintézőket telefonos elérhetőségeiken. Azok számára, akiknek halaszthatatlan dolguk van a bankfiókokban, előzetes időpontfoglalás javasolt, a bankfiókban tartózkodás idejének minimalizálása érdekében.

A pénzintézetek saját dolgozóikat is védik, hiszen amennyiben lehetőség van rá, kiemelten támogatják az otthonról való munkavégzést: a GKI gazdaságkutató elnöke szerint „a világ legnagyobb home office gyakorlata zajlik éppen”. A bankokban is minimalizálják a külföldi, nagy létszámú és külső partnerekkel való személyes találkozókat, az irodaépületekben és bankfiókokban extra higiénés eszközöket vetettek be, valamint a bankjegyekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő kollégák számára fertőtlenítő kendőket osztottak szét, de készenlétben vannak a szájmaszkok is.

Magyarországon 10-ből 7 ember készpénzzel fizet

Tradicionálisan magas – az MNB adatai alapján 2019 végén több, mint 6600 milliárd forint – a forgalomban lévő készpénz mennyisége, melynek csökkentésére már a koronavírus-járványt megelőzően is számos intézkedés indult. Március elején élesedett az azonnali fizetési rendszer, melynek időzítése a járvány szempontjából sem lehetett volna tökéletesebb. A bevezetést követő kezdeti sikerek ellenére a fizetési szokásaink felülírása azonban nemzetközi tapasztalatok alapján sem 1-2 hetes folyamat, a jelenlegi világméretű járvány azonban felgyorsíthatja ezt.

 

 

Forrás: Danube Capital (MNB, illetve European Commission, Digital Scoreboard, 2018 alapján)

Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint a legtöbb országban, ahol bevezették az azonnali fizetést, rövid időn belül az azonnali fizetések 25-30%-ot képviseltek az elektronikus fizetéseken belül és jelentősen csökkent a készpénzhasználat is. Az MNB célkitűzése, hogy 2030-ig az összes lakossági fizetés fele elektronikus csatornákon bonyolódjon: hosszú távú cél, hogy új digitális pénzügyi fejlesztések induljanak meg, melyhez kiváló alapot biztosít majd az azonnali fizetési rendszer. Ezzel azonban gyökeresen átalakul a tradicionálisan kialakult képünk a pénzről.

A teljes elemzést itt olvashatják el.