• Az ázsiai-csendes-óceáni térség indexei az irányt keresik, a vezető piacok vegyes teljesítményt nyújtanak. Ez egy lehetséges válasz a Wall Street hétfői vegyes zárására, amikor az US500 +0,11%-os nyereséggel zárt.
  • Az S&P/ASX 200 0,1%-ot emelkedik, a Kospi 0,6%-kal kereskedik magasabban, a Nifty 50 pedig 0,1%-kal csökken. A kínai indexek 0,3%-ot estek – a HKComp kissé jobban teljesített.
  • A japán index 0,35%-ot emelkedett, és 30.100 ponton kereskedik. A NIKKEI 225 index az elmúlt napok egyik legjobban teljesítő indexe, és most az erős gazdasági adatok és az ország vezetőinek pozitív kommentárjai után minden idők legmagasabb szintje közelében kereskedik.
  • A DAX határidős jegyzései a mai európai szeánsz kissé magasabb nyitására utalnak, a DE30 0,3%-kal magasabban, 15.964 ponton kereskedik.
  • Az energiahordozók oldalaznak – a Brent és a WTI 0,2%-kal emelkedik, míg az amerikai földgáz ára 0,6%-kal csökken.
  • A nemesfémek továbbra is gyengébben teljesítenek: az aranyat ismét 2000 dollár/uncia alatt, az ezüstöt pedig 23,6 dollár/uncia áron mozog – több mint 10%-kal alacsonyabban, mint a múlt havi csúcsok.
  • A dollár stabilan tartotta magát a kereskedésben, amit a pozitív amerikai adatok, különösen a kiskereskedelmi eladások támogattak. Az USDJPY fenntartotta a 136,00 pont fölé irányuló felfelé irányuló lendületét. A dollárpárok korlátozott volatilitással kereskednek, ami az európai szeánsz során is fennmaradhat.
  • Fed: Bostic kiemeli, hogy ha a munkanélküliség emelkedik és az infláció ragadós marad, a Fed óriási nyomással fog szembenézni. A Fednek továbbra is erősen ki kell tartania az infláció mellett, bár nem világos, hogy milyen lépéseket tennének adósságtörlesztési fizetésképtelenség esetén.
  • A japán részvények a vártnál erősebb gazdasági növekedésnek köszönhetően kiterjesztették nyereségüket, ami fokozta a piaci optimizmust. A Goldman Sachs szerint a japán piacok egy ritka bikapiac küszöbén állhatnak. A Wall Street stratégái a nyereséget a vállalati reformoknak és a könnyű monetáris politikának tulajdonítják, és további 10%-os részvényemelkedést jósolnak.
  • A japán gazdaság három negyedév óta a leggyorsabb ütemben növekedett a jelentés szerint, amely az első negyedévre vonatkozóan 1,6%-os GDP-növekedést mutatott éves szinten a várt 0,7%-kal szemben.
  • Goto, gazdasági miniszter, hangsúlyozza, hogy gondosan figyelni kell az áremelkedések fogyasztókra gyakorolt hatását. A jövőbeni gazdasági növekedés várhatóan mérsékelt lesz, amit a növekvő fizetések, a jobb hozzáállás és a vállalati beruházások támogatnak. A japán kormány jóváhagyta a villanyszámla-emelést, amely várhatóan a vártnál hosszabb ideig tartja 2% felett az inflációt.
  • A BoJ a közelgő júniusi ülésen fontolóra veheti a hozamgörbe-szabályozási (YCC) politika felülvizsgálatát. A vártnál erősebb GDP-eredmény alátámasztja azt a nézetet, hogy a BoJ hamarosan lépést tehet a normalizáció felé.

 

 

A NIKKEI 225 index az egyik legjobban teljesítő index. Az árfolyam a 30 500 pontnál lévő történelmi csúcs közelében van. Forrás: xStation5

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.