Az 1900-as években világszerte, így Magyarországon is tört előre a villamosítás, erre a hullámra ült fel a két hazai mérnök. Majd a telephelyüket Budapestre, a jelenlegi helyszínre tették át. Ekkor a kor igényeinek megfelelő kapcsolókat, kisfeszültségű berendezéseket, olajos transzformátorokat és az elektromos hálózat üzemeltetéséhez kapcsolódó termékeket gyártottak – adott betekintést az elmúlt évszázad történetébe a Ganz KK tulajdonos-ügyvezetője. A vállalkozás a XX. században különböző átalakulásokon, egyesüléseken, háborúkon ment keresztül, de komoly teljesítményt tett le a piacra, és az 1990-es évek elejére jelentős középvállalattá vált.

„Amikor privatizálták, egy teljesen új világban próbált meg helytállni a minket megelőző tulajdonosi körrel. Nyilvánvalóan ez a 20-30 év nem volt senkinek sem könnyű, a vállalatnak sem. A 2010-es évek végére pedig megérett a cég a generációváltásra. 2017-ben kaptuk meg a lehetőséget, hogy befektetőként átvegyük a működtetést és üzemeltetést. Az akkor már nem a legjobb állapotban lévő társaságot a tulajdonostársammal igyekeztünk új növekedési pályára helyezni, ami azt gondolom, hogy nagyon sok ponton jól sikerült. A Ganz KK-ból az elmúlt néhány év alatt cégcsoport lett, és az árbevételét az eredeti kiindulási alaphoz képest megtízszerezi. Megnőtt a létszám, minőségi változás történt a társaságnál, és a technológizáltsági szint is jóval magasabb lett" – emelte ki Szabó Gergő.

Fotó: 123RF

A piaci versenyről a 100%-ban magyar tulajdonú vállalat ügyvezetője elmondta: „a nagy nemzetközi versenytársaknak lényegileg mindenből több van, a rugalmasságot kivéve. Ha egy ügyfél megkeres minket, hogy adott kapcsolási logika mentén speciális kapcsolóra van szüksége, vagy a másik projektünkre gondolva, nem szabványméretű berendezést szeretne gyártatni, akkor a piaci előnyünk lesz a rugalmasság és az úgynevezett 'out of the box', dobozon kívüli gondolkodás".

Az interjúban szó volt arról is, hogy GINOP és VEKOP pályázatokon is részt vettek, legyen szó Ipar 4.0, Zöld Bajnokok Program, kutatás-fejlesztési pályázatról vagy ipari támogatási programról. Ezeknek a keretében a jelentős támogatási pénzeket nyertek el. „A pályázás célja minden egyes esetben lényegileg az volt, hogy olyan termékeket, szolgáltatásokat, illetve infrastrukturális beruházásokat tudjunk megvalósítani, amelyeknek a segítségével a technológiai színvonalunk nem éveket, hanem évtizedeket tud javulni" – fejtette ki Szabó Gergő.

Érczfalvi András interjújában a további fejlesztésekről is szó volt, például arról, hogy Dél-Afrikában is beszállítók, a tulajdonos-ügyvezető arról is beszélt, hogy az elektromos autók terjedéséhez óhatatlanul az alapinfrastruktúrának a bővítése, fejlesztése is szükséges. De az is kiderül, hogy külföldi utaknál is szembe jöhetnek régi Ganz-kapcsolók, vagy hajdani ügyfelek is megkeresik őket, hogy az 50-60 éve jól működő eszközhöz adjanak pótalkatrészt.