A labdarúgó világbajnokság ezúttal nemcsak az esélylatolgatások, a csapatok, de még csak nem is a szokatlan időpont (november 20-a és december 18-a között) miatt áll a figyelem fókuszában. A különböző botrányok, a korrupciós vádak, a vendégmunkások embertelen körülményei, a légkondicionált stadionok, vagy éppen a tornára előirányzott, alkoholfogyasztás korlátozására vonatkozó hírek is körbefutották a világ legnagyobb sajtóorgánumait.

A Sportértékben ezekre a jelenségekre is próbálunk válaszokat találni, illetve bemutatjuk a katari társadalom, gazdaság, külpolitika legfontosabb jellemzőit.

Szalai Mátéval, az olaszországi  Ca' Foscari Egyetem kutatójával Imre Lőrinc beszélgetett.

Katar túlnyomórészt a szénhidrogének exportjából él, egy főre jutó GDP-je a világ egyik leggazdagabb államává teszi. Ugyanakkor a gazdaság diverzifikációja kulcskérdés Katar számára, amiben a világbajnoki rendezés segítheti az apró Öböl-menti országot.

Katar az elmúlt években annak ellenére tudta fenntartani gazdasági növekedését, hogy Szaúd-Arábiával, egyetlen szárazföldi szomszédjával nagyon megromlott a viszonya, és a szaúdiak emiatt lezárták a közös határokat, ellehetetlenítve a szárazföldi transzfereket.

A katari gazdaság helyzetéről, az imázsépítés lépéseiről a Növekedés.hu szerkesztőjével, Szabó Annával Imre Lőrinc beszélgetett.