● A nap első felében az ázsiai-csendes-óceáni indexek többnyire alacsonyabban kereskednek a szeánsz során. Az S&P ASX 200 0,30%-ot, a KOSPI 0,70%-ot veszít, a japán Nikkei 225 0,24%-kal kerül lejjebb, míg a kínai indexek 1,50% és 1,80% között esnek.

● A devizapiacon korlátozott mozgásokat látunk, kis ingadozásokkal, míg a 10 éves amerikai kötvényhozamok kissé alacsonyabban, 4,60% körül mozognak.

● A kínai piacon további spekulációk voltak a bankok készpénzproblémáiról, miután olyan hírek keringtek, hogy a kínai bankok növelték a rövid távú alapkölcsönök számát. Ez megerősíti a készpénzválságtól való állandó félelmet, még annak ellenére is, hogy Peking a közelmúltbeli likviditási szűkület után igyekezett megnyugtatni a befektetőket.

● Kína legnagyobb chipgyártója, a SMIC negyedéves eredményekről jelentett, amelyekben a vállalat a harmadik negyedévben 80%-os profitcsökkenésről számolt be. A vállalatot Peking kulcsfontosságúnak tartja a hazai félvezetőipar fellendítésében. Eközben a vállalat éves szinten 15%-os bevételcsökkenésről számolt be, 1,62 milliárd dollárra, és a nettó nyereség 94 millió dollárra esett vissza – ami jóval elmaradt az 165 millió dolláros várakozásoktól.

● Az ausztrál jegybank (RBA) jelezte, hogy az infláció továbbra is fenntarthatóbb, a gazdaság pedig erősebb a vártnál. Az RBA felülvizsgálta gazdasági előrejelzését, magasabb inflációra és GDP-növekedésre, de alacsonyabb munkanélküliségre és bérnövekedésre számít.

● Előrejelzése szerint az átlagos CPI-infláció 2025 végéig fokozatosan csökkenni fog. Előrejelzése szerint a készpénzkamatláb csúcsértéke 4,5% körül alakul, majd 2025 végére 3,5%-ra csökken.

● A nemesfémek piacán az arany változatlanul 1.960 dollár körül mozog, az ezüst 0,30%-kal 22,70 dollárra emelkedik, míg a palládium és a platina veszít.

● A kriptopénzek piacán továbbra is rendkívül pozitív hangulatot látunk. Annak ellenére, hogy a Bitcoin a tegnapi 38 000 dollár közeli csúcsokról 3600 dollárra húzódott vissza, a mai napon az Ethereumon láthatunk emelkedést.

● A második legnagyobb kriptopénz a tegnapi nap végi 2000 dolláros szintekről ma 2120 dollár fölé emelkedett a BlackRock új bejelentéséről szóló híreket követően. A társaság második alkalommal nyújtott be kérelmet a SEC-hez egy spot ETF-re vonatkozóan, ezúttal az Ethereumra alapozva.

● A Blackrock tervei egy Ethereum spot ETF-re vonatkozóan most megerősítést nyertek az amerikai tőzsdefelügyelethez november 9-én benyújtott 19b-4-es formanyomtatvány szerint.

● A Nasdaq a BlackRock nevében nyújtotta be a 19b-4-es formanyomtatványt az értékpapír-felügyeleti hatósághoz iShares Ethereum Trust néven.

Az Ethereum több mint 10%-kal 2120 dollárra emelkedett a BlackRock spot ETF-bejelentésének hírére. Jelenleg az Ethereum az év első felében elért utolsó helyi csúcsával küzd. Ha ezt átszúrja, nyitva áll az út feljebb. Forrás xStation 5.

A Gazdasági Naptár mai napra szóló pontjait ITT tekinthetik meg.