A szaldós elszámolás megszűnhet a napelem rendszereknél. Ez azt jelenti, hogy a megtermelt és hálózatba visszatáplált energiát a szolgáltató már nem a nominális áron fogja átvenni. Noha nem tisztázott, hogy fix kereskedelmi árat kínál majd a szolgáltató, vagy egy mozgó áron fogja átvenni az igény és kínálat függvényében.

Egyébként európai szintű átfogó rendeletről van szó, amely 2024 jan. 1-től megszünteti a szaldós elszámolást az Unióban. Át kell majd térnünk a bruttó elszámolásra, ami megnövelheti a napelem rendszerek megtérülési idejét.

Mielőtt padlót fognál a szaldó és bruttó elszámolás változásától...

Első látásra rossz hírnek tűnhet, de a szaldós elszámolás kezdeti kényelmetlenségei után a további fejlődést és hatékonyságnövekedést fogják előidézni. A napelem rendszerek folyamatos fejlődésének köszönhetően a megtérülési idő folyamatosan csökkeni fog, és egyre egyszerűbb lesz teljesen önálló háztartásokat létrehozni.

Egy megfelelően méretezett napelem rendszer már a jelenlegi technológiával is el tudja látni egy teljes háztartás energiaigényét. A Wagner Solar Hungária ilyen napelem rendszerekre szakosodott.

Egy okos tipp a jövőre nézve

Ha rendelkezel energiatároló egységgel, és elektromos autód is van, akkor az autód mobil töltőként is használható. Egy átlagos otthon havi energiaigénye 150 kW. Egy elektromos autó kb. 80 kW energiát tud tárolni. Ha “teli tankkal” érkezel haza, és estére csatlakoztatod a kocsidat az otthoni hálózatra, akkor az könnyedén el tudja látni az éjszakai energiaigényt.

 

Felmerül a kérdés: megéri napelem rendszert telepíteni a szaldós elszámolás megszűnésével? A válasz igen! Még ilyen körülmények között is előnyös egy környezetbarát és önálló energiatermelő házi erőmű működtetése.

 

Új hír a szaldós elszámolással kapcsolatban

A szaldós elszámolás az otthonfelújítási programot igénylők számára egyelőre marad, de nem tudni, meddig. Érdemes most lépni, hiszen továbbra is megéri napelem rendszert telepíteni. A szaldós elszámolás révén a szolgáltató ugyanazon az áron veszi be az áramot, mint amennyiért eladja a fogyasztóknak.

Akár kombinált, akár teljesen napelemekre hagyatkozó energiatermelő rendszert szeretnél telepíteni, mindenképp kérd a Wagner Solar Hungária ajánlatát!

Keress olyan megoldást, amely hosszú éveken át fogja biztosítani számodra a tiszta, ingyenes energiát.

Tudjuk, hogy egy napelem nem olcsó. De ha a jövőbeli energiaárakkal veted össze, akkor a kezdeti befektetés összege egyből barátságosabbá válik. Az építkezési normák szigorodásával ma már szinte elkerülhetetlenné vált a napelem rendszerek alkalmazása. Csatlakozz te is, és legyen napelemed!