Az amerikai fogyasztói árindex áprilisi adatai a piaci várakozásoknál jóval magasabb árnövekedést mutattak. Az infláció éves szinten elérte a 4,2%-ot, ami 2008 közepe óta a  legmagasabb érték! A részvénypiacok ütést szenvedtek el, de az aggodalmak csökkentek,  miután a Fed tagjai továbbra is azt állították, hogy a magas árnövekedés átmeneti.  Májusban azonban újabb gyorsulás várható – ezúttal 4,7%-ra É/É. A kérdés most az, hogy  mennyivel kell gyorsulnia az árnövekedésnek ahhoz, hogy a piacok ne higgyenek a Fed-nek?

Az amerikai fogyasztói árindex áprilisi inflációs adatai az amerikai árnövekedés 0,8%-os  növekedését mutatták H/H, míg az éves dinamika elérte a 4,2%-ot – mindkettő a  legmagasabb szinten van 2008 közepe óta! Májusban a CPI-infláció újabb gyorsulására  számíthatunk, a piaci konszenzus 4,7%-os É/É értéket vár! Eközben a maginflációs mutató a  várakozások szerint 3-ról 3,4%-ra gyorsul É/É. Az adatokat csütörtökön 14:30-kor teszik  közzé.

2021 áprilisában szinte minden főbb kategóriában emelkedtek az árak éves  összehasonlításban. Az üzemanyagárak járultak hozzá a legnagyobb mértékben a  fogyasztóiár-indexhez. Forrás: Macrobond, XTB Research

Valóban átmeneti?

Eddig úgy tűnik, hogy a befektetők Fed-be vetett hite volt az, ami megakadályozta, hogy a  piacok nagyobb reakciót tapasztaljanak. A Fed tagjai továbbra is hangsúlyozzák, hogy az  árnövekedés élénkülése átmeneti, és alacsony bázishatásokkal indokolható. De vajon  tényleg így van-e? Persze, 2020 áprilisában az olajárak negatívba fordultak, és ez látszott a motorikus üzemanyagok 2021. áprilisi CPI-mutatóhoz való túlzó hozzájárulásán. Mindazonáltal, ahogy a fenti ábrán is látható, áprilisban szinte minden főbb kategóriában  emelkedtek az árak. Egy újabb nagy ütés kevesebb érvet adhat a Fednek, hogy ragaszkodjon  a narratívájához, különösen akkor, ha az árnövekedés hasonlóan „széles körű” élénkülése  kíséri.

Egy másik kérdés, amely – úgy tűnik – beleszól a Fed átmeneti inflációról szóló narratívájába,  a bérnövekedés.

A teljes cikket cikket az XTB weboldalán olvashatja el IDE kattintva.